Ominous Ruin – Amidst Voices That Echo In Stone

Ominous Ruin bestaat al ruim tien jaar. Toch brengen deze heren uit San Francisco met Amidst Voices that Echo in Stone nu pas hun debuutalbum uit. Mocht je de band niet kennen: ze spelen technical death metal. Om jullie een beetje op weg te helpen: denk aan een mengeling van Necrophagist, Cattle Decapitation en Beyond Creation.

De plaat liegt er niet om. Geen fade-in, geen akoestisch intro, geen inleidende speech… Nee, het is meteen vol gas en probeer ze maar eens bij te houden. De blastbeats zijn ongelofelijk snel en de noten vliegen uit de gitaren. Een goede vriend van mij noemt de technische- en progressieve stijl van spelen ook wel ‘breuken tellen’. Voor dit album zou ik alle middelen die je tot je beschikking hebt er maar bij pakken. Potlood, papier, telraam, rekenmachine. Aan het eind van het album snap je nog steeds niet wat er zich zojuist heeft afgespeeld en moet je de gehele plaat opnieuw beluisteren.

Achtsnarige gitaren, zessnarige en fretloze basgitaar, een drummer die retestrak de ene na de andere blastbeat laat horen en een zanger waarbij je je afvraagt hoe laag, hoe donker en hoe snel iemand kan grunten. 

Ze hebben natuurlijk wel tien jaar kunnen oefenen, maar het blijft toch een hele prestatie om zo’n debuut af te leveren. Toch zou ik het zelf niet helemaal een debuut noemen. In 2015 brachten ze al een EP uit met als titel Exiled. Deze bevat een zestal tracks en duurt rond de 32 minuten. Ik vraag me af of je dan nog wel van een EP kunt spreken?

Zoals gezegd blaast het eerste nummer, Ritual, je al meteen omver. Er zit een heel klein rustpuntje in maar dat is verwaarloosbaar ten opzichte van de rest. De drummer lijkt hier en daar wel op een machinegeweer. Wat gaat die vent los op zijn drumkit.

In het tweede nummer, Attuned to the Chasm, wordt het technische gehalte even flink opgeschroefd. Ik ben geen gitarist en kan ook absoluut geen gitaar bespelen, maar ik kan wel begrijpen dat je in het geval van deze track acht snaren nodig hebt.

Hou je van lange nummers of heb je het liever wat compacter? De negen tracks van dit album variëren tussen de drie en zeven minuten. Ik ben nog steeds niet uitgeluisterd. Elke keer dat ik deze plaat opzet, hoor ik nieuwe dingen. Dat is ook een van de redenen waarom ik een liefhebber ben van progressieve- en technische metal.

Dit werkje is absoluut geen onheilspellende ondergang, of toch wel?

Score:

96/100

Label:

Willowtip Records, 2021

Tracklisting:

 1. Ritual
 2. Attuned to the Chasm
 3. Deception
 4. Chrysalis of Flesh
 5. A Feast for Shadows
 6. Labyrinthine Torment
 7. Consumed
 8. Simulacra
 9. Amidst Voices that Echo in Stone

Line-up:

 • Adam Rosado – Zang
 • Alex Bacey – Gitaar
 • Mitch Yoesle – Basgitaar
 • Andrew Baird – Drums
 • Petr Oplatka – Gitaar

Links: