Omega Diatribe – Metanoia

Hoewel Omega Diatribe met Metanoia zijn derde volle plaat en best wat adelbrieven voorlegt, berouwen we het te moeten toegeven dat de Hongaren vooralsnog onder onze radar gebleven zijn. Misschien omdat ze met Ektomorf en bekendere land-en-genregenoot hebben. In ieder geval, het berouw is op zijn plaats, want het is zo dat de liefhebbers van Griekse woorden dit stuk extreme groove metal genoemd hebben.

Extreem is misschien net wat te sterk, maar loodzwaar zijn de polyritmische riffs, die de basdrum rigoureus in het gelid drilt, allermeest. Het Gojira-gehalte reikt hoog, zeker omdat een stoere grunt de dynamiek extra inpepert. In diezelfde buskruitsound beuken ook de badass hardcoreverbrijzelingen en raggende bulldozerritten als dravende mastodonten door een bunkermuur. Groove, inderdaad, vooral mid-tempo, want dan komt die megatonsound echt tot zijn recht. Jens Bogren heeft al veel muziek kapot gepolijst, maar hoe hij zijn geluidsschaaf in Metanoia gezet heeft…massief!

Alleen in de refreinen zwenken de riffs wat malser uit. Daar voeren de knalharde basdrums en de stoere, woedende grunt de forcing. Die eerder hoge grunt kegelt overigens de hardere passages extra krachtig aan elkaar. In die mate zelfs dat het geregeld een Decapitated-trekje krijgt. De refreinen mogen dan wel wat malser zijn, vloeiend priemende achtergrondmelodieën  voegen daar wel nog een ijzig sfeertje bij de zang en basdrumboringen. Net als de al even subtiele, bijna gasvormige en duidelijk ge-autotunede cleane zang.

Die formule werkt veelal  – niet elke song komt even sterk uit de verf – uitstekend bij Omega Diatribe. Ten eerste dankzij dat ruime geluidsfort. Ten tweede is er ook wel métier: sommige van die meer atmosferische, zoetere stukken en de cleane zang zijn bewust geschreven om er iets speciaal van te maken in de mix. Net zoals het hoofdzakelijke logge en zware tempo waaraan Metanoia beukt. Een goede keuze, die niemand zich zal berouwen.

Score:

80/100

Label:

Metal Scrap Records, 2020

Tracklisting:

 1. You Can’t Save
 2. Grinder Of Self
 3. Parallel
 4. Death Touch
 5. Isolation
 6. Global Fire
 7. Metanoia
 8. Mirror Neuron
 9. Coronal Mass Ejection
 10. Long

Line-up:

 • Gergö Hajer – Gitaar
 • Tamás Höflinger – Gitaar
 • Ákos Szathmáry – Basgitaar
 • Richard Szpuszenik – Drums
 • Milán Lucsáni – Vocals

Links: