Olhava – Frozen Bloom

Uit Rusland komt dit duo, Olhava. Frozen Bloom is intussen weer het vierde werkje dat de heren brengen en dit op nog geen drie en een half jaar tijd. Bijzonder bezige bijtjes zou je kunnen zeggen. Avantgarde Music is het label, een label dat, zoals we al langer weten, vaak een neus heeft voor bands met een speciaal geurtje. Dit Olhava brengt vier nummers, maar laat je niet vangen: de totale speeltijd van deze plaat schurkt net tegen het uur. De muziek is een mengelmoes van black metal, gaze en post-invloeden opgevuld met drone.

Meer dan twintig minuten zal de openingstrack, The Queen Of Fields, je bezighouden. Een zestal minuten lang word je eerst ondergedompeld in een blastbad gevuld met net niet bevroren water. Om maar te zeggen dat de riffs van dien makelij zijn dat menig haartje op je lijf zal gaan rechtstaan. Vervolgens verglijdt het geheel in een typische gaze-roes waarbij de aandacht gaat naar de eerder gebrachte riffs die lang worden uitgesponnen en dit op midtempo dan weer op erg trage, eerder doomy wijze. Veel zang moet je niet verwachten, zo nu en dan is er een mengelmoes hoorbaar van screams die eerder als een droge handdoek in de verte aan een haakje ophangt. Het blastbad loopt leeg ergens vanaf minuut zestien, weliswaar even lang als het vol liep.

Vervolgens, als je uit dit ijskoude bad komt, zal een rustig akoestisch gitaarspel je trachten te verwarmen, Adrift start zo. Je kan het bestempelen als traag afdrogen met een warme handdoek, nergens zit er in dit nummer een venijnig element. Op het moment dat je je kleren wil aandoen, komt er een onverlaat de ruimte binnen en duwt je terug het bad in. Inderdaad opnieuw ijskoud, onmiddellijk doorweekt en doordrenkt.

Frozen Bloom I is in zijn agressie te vergelijken met de opener van de plaat, aan hoge snelheid loopt het water over je lijf, pas ergens rond minuut zes sluit de onverlaat de kraan, weliswaar maar eventjes. Een akoestisch gitaarspel dat wat country- en jazzy aanvoelt geeft je de indruk dat de onverlaat je gaat helpen om uit dit bad te stappen, niet dus. Het tweede deel van Frozen Bloom kenmerkt zich door een viriel keyboardspel dat zich opbouwt naar een moment waarop de onverlaat je toelaat toch enige vorm van warmte te gaan opzoeken.

Sterke plaat dit Frozen Bloom. Zij die fan zijn van bovenvermelde stijlen kunnen onmiddellijk hun bad laten vollopen, de handdoek alvast ophangen en de deur op een kiertje zetten om de onverlaat binnen te laten die Olhava heet.

Score:

70/100

Label:

Avantgarde Music, 2021

Tracklisting:

  1. The Queen Of Fields
  2. Adrift
  3. Frozen Bloom I
  4. Frozen Bloom II

Line-up:

  • Timur Yusipov – Drum
  • Andrey Novoshilov – Alle instrumenten, zang

Links: