Ole Devil & the Spirit Chasers – Apocalypse Blues

Pak je jas en begeef je als de wiedeweerga naar de meest dichtstbijzijnde kruising, want de Duivel staat klaar om je ziel te kopen. In het kielzog van Robert Johnson’s demonenpact ligt vandaag de doomsday blues van het Noorse Ole Devil & the Spirit Chasers op de speler. Hun tweede album draagt de passende naam Apocalypse Blues.

In de afgelopen tijd hebben we een kleine opleving gezien van het murderfolk genre. Artiesten als Amigo the Devil en The Bridge City Sinners krijgen steeds enthousiaste luisteraars. Ole Devil & the Spirit Chasers is hier het rauwere, blues-achtige antwoord op. Albumopener Together For A Moment- Forever Apart is een licht swingend, kabbelend nummer met onheilspellende keyboardtonen en gitaren vol reverb. Deze toonzetting houdt een beetje aan op het daaropvolgende Moaning at the Boneyard. In drie minuten krijgen we flink wat verschillende elementen te horen die nét niet lekker uit de verf komen: een groovy gitaarloopje, tempowisselingen, samenzang en zelfs een saxofoonsolo. Door de veelheid van de elementen wordt je als luisteraar steeds op het verkeerde been gezet, wat een interessante luisterervaring oplevert, maar wat er tegelijkertijd voor zorgt dat het haast onmogelijk is om in de muziek op te gaan.  Hierna komt een cover van de bluesklassieker st. James Infirmary Blues. De vocale prestatie zoals we die zagen in het origineel van Cab Calloway wordt vervangen door een smerige, slepende sound die goed past bij het ruige neo-vintage imago dat de band zich wil aanmeten.  Het album is vernoemd naar het langste nummer ervan: Apocalypse Blues. Hoewel de toon redelijk bluesy blijft, zijn er ook wat new wave invloeden te horen van het kaliber van The Sisters of Mercy. Als een fileermes snijdt er zelfs een snerpende saxofoonsolo doorheen, die het nummer precies de ruige kick geeft die het nodig heeft. Mouth of Hell en Soundwave Surfer vloeien lekker in elkaar over. Ik moet steeds denken aan zo’n westerncafé met klapdeurtjes en ruige vechtjassen die aan het kaarten zijn. En een eenzame cowboy die dan binnenloopt en met een getrokken revolver orde op zaken stelt. De band ziet er ook een beetje cowboy- achtig uit, dus misschien is deze beeldvorming niet geheel onterecht.

In de bierwereld spreekt men wel eens van ‘whisky infused’ brouwsels. Dat zijn bieren die, u raad het al, hints van whisky in hun smakenpalet hebben. Als er ook in de muziek zo iets zou bestaan, dan zou Burning With My Love voor dit label in aanmerking komen. Met zijn diabolische slependheid sust hij alle wild-west agressie tot bedaren. De meestbelovende nummertitel Faustian Deal heeft helaas het minst te bieden. Met zijn repetitieve zanglijnen is het dit nummer de meest vergeetbare van de plaat. Het album sluit af met het mysterieuze instrumentale nummer Huldereik. De ideale begeleidingsmuziek voor ronddolende cowboys, en een sfeervolle afsluiter van Apocalypse Blues.

Ole Devil & the Spirit Chasers hebben een prima album gemaakt. Maar voordat deze band écht in de geschiedenisboeken zal belanden, zullen er eerst nog flink wat zieltjes verkocht moeten worden.

Score:

75/100

Label:

Apollon Records, 2022

Tracklisting:

 1. Together For a Moment – Forever Apart
 2. Moaning At The Boneyard
 3. James Infirmary Blues
 4. Apocalypse Blues
 5. Mouth Of Hell
 6. Soundwave Surfer
 7. Burning With My Love
 8. Faustian Deal
 9. Long Way Home
 10. Huldreleik

Line-up:

 • Ole Teigen – Vocalen, Gitaar, Piano, Synth Ann Christin Willumsen – Vocalen
 • Anita Antal – Vocalen
 • Tiril Lill Jackson – Vocalen
 • Christian Håpnes Svendsen – Drums
 • Pål Salvesen – Basgitaa
 • James by Fredrik Falk – Tweede Gitaar, Basgitaar, Effecten
 • Mircea Bogdan Eremencu – Viool
 • Christina Sandsengen – Piano
 • Fridtjof Lindeman – Tamboerijn
 • Dag Stiberg – Saxofoon

Links: