Old Man Wizard – Kill Your Servants Quietly

Een band die een nieuw album uitbrengt en tegelijk aankondigt dat dit hun laatste zal zijn, dat gebeurt niet bepaald frequent. En toch is dat het geval bij het zuid-Californische trio Old Man Wizard dat met Kill Your Servants Quietly zijn derde album op de heavy progwereld loslaat. Studio albums komen er niet meer, de band heeft het gehad met de huidige manier van werken van de muziekmaatschappijen. Maar de groep houdt er niet mee op. Kijk ook eens naar de hoes trouwens. Drie figuren die met neergebogen hoofd het slagveld verlaten. Verslagen? Ontmoedigd? Een parallel met de drie heren zelf? Wie zal het zeggen.

Hun eerste twee albums, Unfavorable (2013) en Blame It All On Sorcery (2018) ken ik niet dus ik start met een blanke lei. Wat snel opvalt: Old Man Wizard brengt niet de meest voor de hand liggende muziek vanuit het standpunt van de gemiddelde moderne metalfan. Dat gebeurt wel meer als je de term ‘prog’ in de omschrijving ziet staan. Ik hoor nummers die uit meerdere lagen bestaan, een heel geslaagde harmonieuze meerstemmigheid, rustige passages, doomachtige akkoorden, plus de wat nasale zweverige en eerder vlakke hoofdstem van zanger/gitarist Francis Roberts.

Wie het graag wat steviger heeft (relatief dan), vindt zijn gading bij het snelle titelnummer Kill Your Servants en bij het gevarieerde en lange God Is Your Friend. Ik denk dat velen bij dat laatste nummer zullen denken aan Ghost, zowel wat stem, opbouw als algemene sound betreft. Twee hele degelijke rocknummers zijn dat. Soldier’s Winter beukt ook wel wat maar blijft beschaafd. Het lijkt wel een heavy Pink Floyd soms.

I wanna know neigt meer naar poppy huppeldepuprock met een eenvoudige rockriff en dito refreinen.

Dan gaat het een heel andere richting uit met Your Life: akoestische gitaar, wat stem en violen, daar blijft het bij. Niet voor het eerst komt een beeld van The Beatles voor mijn ogen. Today drijft vooral op een baslijn en alweer die harmonieën. Wanneer de gitaar erbij komt later in het nummer, en zeker met de stem erbij, is ook Ghost weer hoorbaar. Wel een leuke opbouw opnieuw, met die synthesizergeluiden erbij op het einde.

Bij Parasite moet ik als Kiss-fan onmiddellijk denken aan dat gelijknamige nummer uit 1974. Maar veel vergelijkingen zijn er niet te maken. Een staccato riff, dat wel, en de bas en gitaar klinken dreigender dan op andere nummers. Falling Star brengt je terug naar de echte classic progrock van de vroege jaren 70, met tempowissels, hooks en breaks, lang uitgesponnen freewheelende ritmes maar gelukkig zonder te verzanden in een ondefinieerbare geluidsbrij. En de solo achteraan het nummer … ja, als je dan niet opnieuw Pink Floyd voor je ogen ziet verschijnen, weet ik het ook niet meer.

Kill your servants perfectly van Old Man Wizard is veruit het minst metalgerichte album dat ik hier al mocht beoordelen. Fans van Ghost, liefhebbers van zachter materiaal, adepten van occulte nummers die niet vies zijn van progressieve invloeden (al zijn die misschien ook al 50 jaar oud) zullen hier met plezier voor gaan zitten.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. I Prayed
 2. Kill Your Servants
 3. God Is Your Friend
 4. I Wanna Know
 5. Your Life
 6. Today
 7. Soldier’s Winter
 8. Parasite
 9. Falling Star
 10. Live Forever

Line-up:

 • Francis Roberts –Vocalen, gitaar, synthesizer, samplers
 • Andre Beller – Achtergrondvocalen, basgitaar, viool
 • Kris Calabio – Achtergrondvocalen, drums, percussie

Links: