Old Castles – Die Wampyriskra Symphonie

Ik liet me weer eens verleiden. Niet door een dikke knipoog van een leuke meid aan de bar, maar door wat deze band beloofde. Volgens deze band wordt er een mix van dungeon synth en black metal gemaakt. Dungeon synth is het codewoord dat mijn hart sneller deed kloppen. Het bleek echter een soort halve leugen. Old Castles speelt vooral rauwe atmosferische black metal en heeft daarnaast een paar losse dungeon synth-tracks toegevoegd. Muziek voor een vrij select publiek in elk geval.

Wat we hier te pakken hebben is namelijk een ziekelijk ondergronds blackmetalproject, met een uitstapje naar dungeon synth op het tweede gedeelte van het album. Stel u de Finse black metal voor, maar dan in de vorm van een geluidsgolf die als een waas uw oorvlies terroriseert. Old Castles komt overigens uit Zweden, maar dat de beste man naar Satanic Warmaster heeft geluisterd is geen geheim. Dat blijkt ook wel uit de tekstuele focus. De instrumentgeluiden zijn slechts zelden herleidbaar, en atmosfeer blijkt het daadwerkelijke codewoord. De echoënde vocalen zijn als tekstloze uitkraaien in de wall of sound geweven. Die Wampyriskra Symphonie is een primitieve aanbidding met een simpele doch doeltreffende melodie. De variatie is vrij miniem en het is vooral een oefening in geduld, monotonie en atmosfeer. Burial into the Mist biedt een wat meer ambientgerichte benadering, waarna Forsaken Relics of Wisdom voorziet in krakerige dungeon synth. De sfeervolle old school dungeon synth wordt voortgezet op Tyrant Supremacy, Apparitions From the Burial en Funeral Sorcery.

Waarom zou je de twee genres op deze manier loskoppelen? Naar mijn mening is het heerschap achter Old Castles gewoon niet muzikaal genoeg om het bij elkaar te kunnen voegen. Echter daardoor is de afwisseling ook wat apart. Waarom niet eerst wat raw black metal, dan een dungeon synth-intermezzo, en daarna weer raw black metal. Dat kan zelfs binnen een track. Nu is het album opgedeeld in twee delen. Dat is geen synthese van twee genres, dat zijn twee projecten, alsof het een split is. Daardoor blijft het voor mij een beetje als een onbelegd broodje als voorgerecht en duo penotti als hoofdgerecht. Ik mis de verbinding, de aanvulling op elkaar. Nochthans verder geen ernstig onsmakelijke muziek, maar of ik zal ingaan op deze muzikale knipoog is nog onzeker. Alleen te verkrijgen op vinyl (150 stuks).

Score:

60/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2020

Tracklisting:

  1. Oubliette
  2. Orgiastic Feast in Excrement
  3. Scepter of Translucent Virulence
  4. Burial Into the Mist
  5. Forsaken Relics of Wisdom
  6. Tyrant Supremacy
  7. Apparitions From the Burial
  8. Funeral Sorcery

Line-up:

  • Lord Winterschatten – Alles

Link: