Ohhms – Rot

Film en muziek zijn vaak met elkaar verbonden, al dan niet door middel van soundtracks, maar regelmatig worden er ook odes gebracht aan films door middel bands. Vaak gebeurt dit door filmsamples of verwijzingen in nummers, maar soms staat een hele plaat in het teken van films. In het verleden waren hier Graf Orlock of Ice Nine Kills goede voorbeelden van. Nu is er ook het Engelse Ohhms die met hun vierde plaat  Rot een hommage brengt aan, je raadt het niet, horrorfilms.

De muzikale omlijsting die daarbij gekozen wordt valt te scharen in de stonerhoek. Als je Baroness (ten tijde van Red Album), Foo Fighters en Quicksand in een blender gooit is Ohhms ongeveer wat eruit komt. Ohhms klinkt niet zo zwaar als collega stoner/sludgebands en kiest meer een benadering die je bijvoorbeeld bij Red Fang wel tegenkomt. De melodie staat centraal en in elk nummer vind je wel hooks die je geboeid doen luisteren. Het eerste wat bij mij een tijd bleef hangen was het nummer Body Melt, dat een refrein heeft dat aan Foo Fighters doet denken. Sowieso zorgt zanger Paul er wel voor een toegankelijke input op dit album. Zo is ook het refrein van The Mephisto Waltz een echte oorwurm. Hij heeft bovendien een vrij prettig zanggeluid, het is niet te bruut en niet te soft, maar wel met een rafelrandje.

De muziek wordt met hoorbaar plezier ingespeeld en geeft regelmatig referenties naar andere bands. Zoals de baronessvibe in Eaten Alive, of de herhaling en drumpatronen in Blood Feast die wel aan Quicksand doen denken. De band houdt de nummers interessant, zeker omdat er goed wordt omgaan met dynamiek binnen de nummers zelf. A Dark Song bijvoorbeeld, kent een hele fijne versnelling en dat geld ook voor afsfluiter Swamp Thing. Dit nummer doet overigens door de broeierige sfeer de titel eer aan.

De plaat is over voor je er erg in hebt en dan zet je hem zo weer op. Want het is buitengewoon prettige muziek om aan te hebben staan. Zeker in de auto doet deze muziek het goed. Ben je je aan het ergeren aan files of mensen die te lang links rijden met 100km per uur? Dan kan dit een goed middel zijn om die chagrijnigheid weg te halen. Is Rot nou een plaat die je gehoord moet hebben? Nee, dat niet, maar de band levert wel een prima eigentijds en positief album af. En als je een filmfreak bent is het ook nog eens leuk om te zoeken naar de referenties in de nummers.

Score:

70/100

Label:

Church Road Records, 2023

Tracklisting:

1. Tonight’s Feature Presentation
2. Let’s Scare Jessica To Death
3. Eaten Alive
4. Blood Feast
5. Body Melt
6. A Dark Song
7. The Mephisto Waltz
8. Sisters
9. Swamp Thing

Line-up:

  • Paul Waller – Zang
  • Stuart Day – Zang, Gitaar
  • Marc Prentice – Gitaar
  • Chainy Rabbit – Basgitaar
  • Max Newton – Drums

Links: