Oh Hiroshima – Oscillation

Vier jaar hebben deze Zweedse mannen gewerkt aan de opvolger van In Silence We Yearn. Deze post-rockers lanceren hun album Oscillation via Napalm Records, dat nu niet echt bekend staat voor zijn uitgebreide schare aan post-rock releases de afgelopen jaren. Nu, ik kan natuurlijk mis zijn. Deze release trekt en zuigt je mee in het luchtledige en dit door middel van zeven nummers die aan elkaar hangen middels verhalende, emotionele doch goed doordachte gitaarpartijen, eenvoudige doch gedragen drumlijnen en zweverige, ijle zangpartijen.

Neu is zo een nummer dat al dat bovenstaande perfect in zich heeft. A Handfull Of Dust opent dan weer met een kippenvel bezorgende pianopartij die wordt overgenomen door de gitaar, je voelt vervolgens nog net op tijd de drumpartij komen. De fluwelen stem van Jakob Hemström neemt je vervolgens mee en gedurende net meer dan acht minuten, krijg je het idee dat je al ijlend van de koorts ergens boven het wolkendek zweeft. Dit alles stuurt zich naar een hemelse riff naar het einde van het nummer toe. De overgang naar het daaropvolgende Simulacra verloopt alzo even gladjes als het oppervlak van één van de raketjesijsjes in mijn diepvries. Want ook op dit nummer creëren de heren een ijskoude, druilerige sfeer die maar moeilijk te miskennen is. De reden hiertoe is het eerder solerende gitaardeuntje. De simpele drumpartij ondersteunt door een licht knotterende bas zorgt voor de variatie alsof er nog ijskristalletjes op dat ijsje hangen als je het papierke eraf snokt. En hier stopt het niet. Moderate Spectre (mijn favoriete nummer samen met het eerder vernoemde A Handfull Of Dust) net als In Solar bijvoorbeeld, zijn stuk voor stuk nummers met een ijskoud hart en een donkere ziel.

Mooie, gevoelige, beladen plaat. Netjes, een aanrader. Sterke productie ook, kraakhelder en glad als ijs, blijkbaar is Magnus Lindberg (Cult Of Luna) hier deels verantwoordelijk voor.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

  1. Neu
  2. A Handfull Of Dust
  3. Simulacra
  4. Moderate Spectre
  5. Darkroom Aesthetics
  6. In Solar
  7. Molnet

Line-up:

  • Jakob Hemström – zang, gitaar
  • Oskar Nilsson – drum
  • Simon Axelsson – bas

Links: