Ofghost – The Awakening

De Finse eenmansband Ofghost lijkt zijn muziek niet al te serieus te nemen. Als we de schaarse interviews erop naslaan die er met Sami, het brein achter Ofghost, gehouden zijn, dan wordt vooral duidelijk dat vrouw, kind en hond op de eerste plaats komen. Daarna werk. O ja. En dat Sami in zijn spaarzame vrije tijd graag wat herrie produceert in zijn garage en daar een beetje met instrumenten, rauwe zang en computerprogramma’s experimenteert. Fair enough.

Deze combinatie zou hypothetisch gezien natuurlijk prima uit kunnen pakken, maar in het geval van Ofghost is dit helaas niet helemaal het geval. Alhoewel The Awakening toch alweer het vierde geesteskind is van deze einzelgänger, sinds 2012 is er – met uitzondering van 2015 – maar liefst ieder jaar een album van de Fin verschenen. Productief of niet, het brengt tot nog toe niet de successen waar de beste man mogelijk op gehoopt heeft.

De intro van The Awakening begint nog aardig, haast veelbelovend. Maar zodra de gitaar- en zangpartij wordt ingezet, daalt het geheel af naar een wel heel amateuristisch niveau. Dat komt met name doordat de timing vaak ronduit slecht is, overgangen te abrupt. Er zijn hier en daar wel wat aardige geluidseffecten, screams en strakke drums in de muzikale brei te ontdekken, maar de productie laat een heel album lang veel te wensen over. Te veel. Bovendien mist er nog iets anders: bezieling.

Sommige nummers zijn net iets beter te verhapstukken dan andere, Maailman saastunein kaupunki is daar een voorbeeld van. Maar Sami weet uiteindelijk nergens boven het niveau van hobbyist uit te stijgen. Jammer. Verspil er vooral niet teveel van uw kostbare tijd aan.

Label:ofghost
Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

  1. Vasten tahtoain
  2. Pimeys ei sinua hylkää
  3. Luona polttavan jään
  4. Trollisotilas
  5. Maailman saastunein kaupunki
  6. Sillanpolttolaulu
  7. Jokainen hetki on askel

Line-up:

Sami – alles

Links:

Ofghost Facebook
Ofghost Bandcamp

Score:

57/100