Offworld – Some Circles Are Squares

De reis naar Mars heeft een soundtrack, en dat is deze Some⃝     Are □ (dat spreekt u gewoon uit als Some Circles Are Squares). Bij het beluisteren van dit conceptuele debuutalbum van het Belgisch trio Offworld voelde ik spontaan de nood m’n vis Oscar uit z’n kom te zwieren en de visbokaal zelf op m’n hoofd te zetten. Als je hier geen ruimtekriebels van krijgt, dan moet Elon Musk je niet meer contacteren.

Een muziekgenre op dit album plakken is helaas onbegonnen werk, maar ik probeer het toch te jongleren met termen als progrock, psychedelica, funk, en metal. Dit best lijvige debuutalbum (63 minuten en 39 seconden) dat op 22 september van vorig jaar (excuses voor de late review jongens) op het Britse label FREIA Music werd uitgebracht, is op z’n minst te zeggen vreemd. Gek zelfs. De heren met de effectjes, Stijn Van Den Bossche en Peter Baart, brengen ruimte-gerelateerde samples en geluidjes die afgewisseld worden door shreddende gitaarsolo’s van Tom Tas, die doen denken aan John Petrucci van Dream Theater.

Offworld gaat geen uitdagingen uit de weg: het album barst van de vreemde en exotische riffs, tempoveranderingen en combineert zeer veel invloeden en genres. Dit getuigt van het vakmanschap en goede techniek van het trio (ook van de gastspelers hoor!). Ook het algemene thema van de nummers durft weleens te veranderen. Offworld neemt de luisteraar mee op een funky, psychedelische ruimtereis die begint bij de take-off met “Swamps Of SFD: Out/Temploid” en die langs een vaag Oosters thema tijdens “Spices of the Desert” en “Scattered Minds Freak Alike” (met een sample die doet denken aan Spitfire van The Prodigy) in het Midden-Oosten belandt. Arabesque kan zo gestolen zijn uit een Aladin-film. Afsluiten doen de heren met een funky baslijn, gitaarsolo’s en weer een heel arsenaal aan gekke effectjes met Tidepools/Swamps of SFD: In.

Wat de albumcover moet voorstellen, is me niet duidelijk. Ik meen daar ergens een zeekoe te herkennen. Vreemd. Al met al past de hoes dus bij de inhoud van het album. Een verwijzing naar de Apollo 13 missie, waar naarstig ondergezocht werd hoe sommige vierkanten toch cirkels konden zijn, had misschien ook leuk geweest. Maar niet zo vreemd.

Score:

78/100

Label:

FREIA Music, 2016

Tracklist:

 1. Swamps Of SFD: Out/Temploid
 2. Alien Vocal Chord Trauma
 3. Shaman’s Garden
 4. Terminal
 5. Killing Voices In H.E.A.D.
 6. Planetary Displacement (No Siesta)
 7. Spices Of The Desert
 8. Scattered Minds Freak Alike
 9. Power Supply
 10. Some Cirkles Are Square
 11. Arabesque
 12. Tidepools/Swamps Of SFD: In

Line-up:

 • Peter Baart – Bas
 • Stijn Van den Bossche – Keyboard
 • Tom Tas – Gitaar
 • Pieter Van Den Broeck – Keyboard
 • Rob Martin – drums

Links: