Off The Cross – Enjoy It While It Lasts

Once upon the … oh nee, Off The Cross. Dit viertal slaat een bekende hoofdweg in. Een weg geplaveid vol met stevige melodische metal, ook nog eens goed geproduceerd en met een merk dat zich wel sterk zou moeten verkopen. Dit om maar te zeggen dat de tweede langspeler van dit Belgische Off The Cross, met als titel Enjoy It While It Lasts, erg professioneel oogt en aanvoelt. Jammer wel dat er geen grotere platenboer achterstaat, nu, dit kan natuurlijk ook gewoon een eigen keuze zijn.

Ik moet zeggen dat ik wat in deze band gerold ben via collega bassist Kurt die ik nog ken van Wound Collector doch meer nog van de band, Herfst. Off The Cross rijdt in vergelijking met deze bands ook zijn eigen koers doch ook weer helemaal anders. Tja, gemakkelijker kan ik het niet verwoorden. Off The Cross is de Belgische kruising tussen de moderne In Flames en de andere Zweden van Imminence. Misschien niet helemaal voor de muziek maar eerder voor de verpakking en de erg professionele omkadering. Het viel me op toen ik de video bekeek van Exist dat als single werd uitgebracht.

Masks opent op een moderne wijze, niet al te stevig, dit tweede album. Het wordt wat te veel ondersteund door elektro, nochtans zit er wel een lekkere groove in. De combinatie van erg afwisselende zang, scream, growls en cleane lijnen met een knotterend bas- en drumfundament en de erg vatbare gitaarriffs, geven wel aanleiding tot thema’s die in je hoofd blijven hangen. Niet zozeer zet zich dit voort in Mute Deaf Blind maar wel in Exist. Erg sterk nummer al was het maar voor het catchy refrein. Deze groovende, catchyness zet zich door in het stevigere The Dance. Ook erg sterk.

This Too Shall Pass is een melodramatische bijna – ballade die wordt opgesmukt met de zoet gestemde keel van Fabienne Erni die we kennen van Eluveitie. En na dit nummer is het vet wat van de soep vind ikzelf en wordt er vooral erg voorzichtig verder gemusiceerd zonder al te veel echte hoogtepunten. Het wat Oosters aanvoelende Dharma en de hammerblast in het afsluitende A Life Lived To Die doen nog wel even het hoofd en de haren draaien maar dan hebt je het toch wat gehad. Jammer wel want deze plaat startte erg veelbelovend.

Off The Cross staat voor heavy melodic metal in een modern, goed geproduceerd jasje. Voor fans van bovenstaande bands, zeker de moeite waard om te beluisteren.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Masks
 2. Mute Deaf Blind
 3. Exist
 4. The Dance
 5. This Too Shall Pass
 6. A Broken Narrative
 7. Strife
 8. Dharma
 9. Ceases And Desist
 10. Blackbox
 11. A Life Lived To Die

Line-up:

 • Jens De Vos – Gitaar
 • Pieter De Ridder – Drum
 • Kurt Hermans – Bas
 • Daan Swinnen – Zang

Links: