Of Spire & Throne – Toll of The Wound

Of Spire & Throne – Toll of The Wound
Broken Limb Recordings, 2014

Eéntje die we wellicht nog niet kennen, is deze Schotse band Of Spire & Throne, ook al gaat ze al een vijftal jaar mee. De reden is dat ze het nog steeds op eigen houtje doet en zonder label, maar ook omdat er na ettelijke releases nog steeds geen langspeler bij is. Deze EP Toll of The Wound, hun derde ondertussen, bereikte ons wel. Drie tracks, goed voor een half uur aan doom/sludge.

Deze Schotten brengen een verhaal dat niet zo pakkend en indrukwekkend klinkt als dat van hun landgenoten Conan, maar laten toch een behoorlijk goed product na. Er zit minder geladenheid in deze band, met op Legacy en Cascading Shard telkens een traag, voortwalsend en krakend verhaal met behoorlijk wat herhaling waar hier en daar zanger Ali op meegromt of -screamt, zonder al te veel overtuiging weliswaar. Ze gooiden er Tower of Glass tussen waar het gedreun met aardig wat stiltes wordt gemengd en ook de drumpartij het erg soft houdt. Het voelt wat ambient-achtig aan op dit moment.

Al bij al prima luistervoer voor fans van al wat sleept en kraakt, maar Of Spire & Throne geeft nergens echt sensatie, spanning of échte diepgang mee. Ik weet ook niet of een langspeler bij deze heren echt goed zou onthaald worden. Met dit materiaal is het voor mij na een half uur aan speelduur wel welletjes. Benieuwd of we dan wat smaakmakende ingrediënten mogen verwachten in de nabije toekomst.

Tracklisting:

Of Spire & Throne – Toll of The Wound

  1. Legacy
  2. Tower of Glass
  3. Cascading Shard

Line-up:

  • Ali Lauder – Zang, Gitaar
  • Matthew Davies – Bas
  • Graham Stewart – Drum

Links: