Of Mice & Men – Timeless

Het uitbrengen van EP’s. Het lijkt een trend te zijn in muziekland. Of Mice & Men moet daarover gedacht hebben: dat moet beter kunnen. Waarom niet drie EP’s uitsmeren over een heel jaar en daar uiteindelijk het nieuwe album mee vormen. Dat is dus precies wat ze gedaan hebben. De eerste telg in dit drieluik is ter wereld gekomen en heeft de naam Timeless meegekregen. Wat trouwens ook helemaal van deze tijd is: de bandleden hebben het creatieve proces laten plaatsvinden via digitale kanalen als Zoom en Twitch.

Dat het creatieve proces via de moderne communicatiewegen heeft plaatsgevonden lijkt geen impact te hebben op het eindresultaat. Muzikaal gezien brengt Of Mice & Men namelijk  geen grote verrassingen. We krijgen hier een sterk staaltje moderne metalcore te horen zoals we gewend zijn van deze Amerikanen. Daarbij grijpt de band terug naar het oudere werk en laat zich daarmee van zijn stevigere kant zien. De gitaren zijn lekker agressief en de breakdowns vliegen je geregeld om de oren. Vooral Obsolete laat met een hoog tempo en opzwepende drums een goede indruk achter. De titeltrack heeft juist wat loggere passages en bevat wat meer kenmerkende core-breaks. Afsluiter Anchor is een langzamere track met momenten van hoge meezingbaarheid. Die meezingbaarheid vinden we op deze EP verder terug in de grootse refreinen die gemaakt zijn om het grote publiek te bereiken. Dat staat in goed contrast met de venijnige screams die zanger Aaron Pauley in de stevigere passages weet te brengen.

Al met al blijft Of Mice & Men met deze nieuwe EP redelijk aan de brave kant van het metalen spectrum en doet hiermee precies wat we van dit gezelschap uit Californië mogen verwachten. Timeless zal het dan ook zeker goed doen onder een breed mainstream publiek.

Label:

SharpTone Records, 2021

Tracklisting:

  1. Timeless
  2. Obsolete
  3. Anchor

Line-up:

  • Aaron Pauley – Zang, basgitaar
  • Alan Ashby – Gitaar
  • Phil Manansala – Gitaar
  • David Valentino – Drums

Links: