Of Mice & Men – Echo

2021 was een slecht jaar voor ons sociaal leven en gezondheid. 2021 was echter wel een goed jaar voor wie van metalcore houdt. Architects, Trivium, Everytime I Die, Ice Nine Kills, Bullet For My Valentine, Silent Planet en binnenkort The Devil Wears Prada. Tal van metalcorebands of bands die zwaar neigen naar metalcore kwam dit jaar aanzetten met een nieuwe plaat. Zo ook Of Mice & Men. Alhoewel, nieuwe plaat? Laat ik direct even de zaken benoemen zoals ze zijn. Of Mice & Men bracht dit jaar twee quarantaine-EP’s uit, namelijk Timeless in februari en Bloom in mei. Beide EP’s werden nu aan elkaar gelijmd en samen uitgebracht als een nieuw album. Om het geheel geloofwaardiger te maken werden nog vier nieuwe nummers toegevoegd et voilà: een nieuw album: Echo! Die vier nummers werden trouwens tegelijk met het album in een derde EP uitgebracht: Ad Infinitum.

Drie EP’s voor de prijs van een album dus. Nou ja, hoe klinkt deze dan? Verschroeiend hard bij momenten, dus meer dan goedgekeurd als je het mij vraagt. De nieuwe nummers passen netjes bij de reeds uitgebrachte muziek van de EP’s, zonder er echt iets aan toe te voegen. Oké, misschien dat Mosaic qua brutaliteit en intensiteit afwijkt van de EP’s. Het is dan ook niet toevallig – samen met Levee – mijn favoriet op deze plaat. De band tackelt met dit nummer ongegeneerd hard door. Indien dit een voetbalwedstrijd was, dan kreeg hij gegarandeerd de rode kaart. Snoeihard, deze Mosaic. Heerlijk zolang jij niet degene bent die onderuit wordt geschopt. Daar lijnrecht tegenover staat Helplessly Hoping, een weemoedige cover van de klassieker van Crosby, Stills & Nash uit 1969. Blijf daar eens af jongens. Het origineel is perfect zoals het is. Dit coveren doet het nummer alleen maar onrecht aan. Laat Disturbed deze verkrachten. Daar is die band goed in. Nee, deze cover is (wat mij betreft) overbodig en breekt de flow van het album, ook al betreft het dan de laatste, afsluitende track.

Er heerst een zekere chemie tussen de verschillende nummers. Het album glijdt vlotjes vooruit zonder te gaan vervelen. De band draait ondertussen reeds twaalf jaar mee, bracht al ruim zeven albums uit en kende amper een verloop van bandleden. Of Mice & Men weet dus perfect wat hij doet en de bandleden hebben het ideale evenwicht gevonden tussen het emotionele en het agressieve aspect in hun muziek. Titeltrack Echo zet dit uitstekend in de verf. Een emotioneel refrein gekoppeld aan wild om zich heen slaande coupletten en het typische geluid van metalcore-gitaren. Nja, het is een degelijk Of Mice & Men-album, maar laten we eerlijk zijn… De fans kenden de meeste nummers reeds. De band had evengoed enkel die derde EP kunnen uitbrengen. Desalniettemin een productief jaar voor de band hoor. De fans worden verwend.

Score:

80/100

Label:

SharpTone Records, 2021

Tracklisting:

1. Timeless
2. Obsolete
3. Anchor
4. Levee
5. Bloom
6. Pulling Teeth
7. Mosaic
8. Fighting Gravity
9. Echo
10. Helplessly Hoping

Line-up:

  • David Valentino Arteaga – Drums
  • Phil Manansala – Gitaar
  • Alan Ashby – Gitaar
  • Aaron Pauley – Basgitaar, zang

Links: