Oerheks – Landschapsanachronismen

Cagghenvinna of Kaggevinne is een verwijzing naar de regio rond Diest en meteen de naam voor de eerste demo van Oerheks die vorig jaar uitkwam en onder de loep werd genomen door collega Bart. Oerheks staat volgens diezelfde collega voor (en ik citeer): “nostalgisch priemend, badend in oudschoolse Noorse pagan black metal”. De man achter dit project, deze band, is Hans Cools. Een muzikale alleskunner, ik verwijs even dunnetjes of dikjes naar Hypothermia, Silver Knife en Monads en naar bands met reeds een ex – voor zoals Kilte, Tapetum Lucidum en Trancelike Void. Dit Landschapsanachronismen – wat een pracht van een titel – is het logische vervolg. Ditmaal geen vijf maar twee lang uitgesponnen nummers.

Een Eenzaat In Het Landschap is de meer dan twaalf minuten durende opener. Gaat het in dit nummer om de boom, de breed gestamde op de cover? Het zou zo maar eens kunnen. In ieder geval is het zo dat het muzikale fotografische kader, als je het zo zou mogen benoemen, direct een weinig licht op deze boom achterlaat. Hiermee doel ik op de in de basis erg eenvoudige blackmetalriffs die met heel veel gevoel en heel veel doorleefdheid worden gebracht. Het zijn deze partijen tezamen met de moe getergde vocalen, die veelal de aandacht trekken.

Een Oude Wijsheid Werd Hier Geveld is eveneens een langdradiger nummer en dit absoluut niet in de negatieve zin van het woord. Zou de boom, de breed gestamde op de cover, worden geveld? Zou het hierover gaan in het nummer? In ieder geval voelen de eerste keelklanken die je te horen krijgt als een messteek in je hart. Een uiting van de culminatie van verdriet wanneer inderdaad de wortels aan de korst van Moeder Aarde worden onttrokken. Ook in dit nummer heldere doch donkere verhalende vocalen, ijzige en priemende blackmetalriffs, korte akoestische tonen en verschillende tempowisselingen.

En dus mogen we concluderen dat Oerheks met Landschapsanachronismen alles mooi volgens een correcte tijdslijn heeft gebracht. In zijn black metal voel ik immers niet direct enig anachronisme vibreren en toch blijft het een dijk van een titel voor een erg sterke release die op vinyl te koop wordt aangeboden door de band en het Amor Fati label.

Label:

Amor Fati Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Een Eenzaat In Het Landschap
  2. Een Oude Wijsheid Werd Hier Geveld

Line-up:

  • Hans – Zang, alle instrumenten

Links: