Odious Mortem – Synesthesia

Tijd om nog eens achterover geblazen te worden door een overdaad aan technisch talent? Dan ben je bij Odious Mortem aan het juiste adres. Deze Amerikaanse deathmetaldocenten zijn namelijk behoorlijk bedreven in het maken van zwaar gecompliceerde death metal. Sinds 1998 spelen ze de boel doolhofsgewijs aan elkaar. Dit is het derde album van de band die voor drie vierden bestaat uit ex-Decrepit Birth leden en Severed Savior-voorman Anthony Trapani.


Overmatig technisch is het gelukkig niet, want voor mij persoonlijk is dat meestal de reden waarom ik afhaak bij dit soort bands. Odious Mortem heeft een heel erg natuurlijke sound met veel organische frequenties die vrij zijn van core-vorming of math. Na enkele luisterbeurten wordt het zelfs gezellig herkenbaar en is de blend van melodische viriliteit en oldschool deathmetalbehendigheid prima verteerbaar. Heel wat Suffocation en Brutality, wat je meteen zal identificeren als kenner, maar even goed Decrepit Birth en Severed Savior en zelfs wat andere Amerikaanse bands als Revocation, Rivers of Nihil, Allegaeon, enz. Bands waarbij soleerwerk meer dan een klein beetje aanwezig is. Er zijn ook zeer veel plotwendingen binnen de rifflijnen, een pak progressieve spitsvondigheden en zo goed als geen generische bijklanken na productieprocessen. Persoonlijk mis ik wel wat variatie qua strotgeluid en ook de drumsound mocht wat meer diepgang meegekregen hebben, maar ik ben al lang blij dat het geen droge technische death metal geworden is waar veel van dit soort bands onder te lijden hebben.

Ondanks een grote lading oldschool deathmetalvibes en technisch vernuft zal Synesthesia vooral een plaat blijven die voor genreliefhebbers een echte meerwaarde bezit. Voor wie geen focus heeft op dit soort van complexe death zal het namelijk aan de eenzijdige kant zijn en wekt de hoge speltechnische intelligentie enkel respect op, doch geen luisterbereidheid. Ikzelf kan het wel hebben, al is Synesthesia in zijn volledige lengte toch net iets te veel gevraagd voor mijn rationeel brein.

Score:

78/100

Label:

Willowtip Records, 2020

Tracklisting:

1. Dormant Retribution
2. Condemnation Foretold
3. Ruins of the Timeworn
4. Replenish the Earth
5. In Abominable Form
6. Eagle’s Tower
7. Cave Dweller
8. Spirit Hole
9. Synchronicity
10. Dissonant Theology

Line-up:

  • Anthony Trapani – Keel
  • Dan Eggers – Gitaar
  • Joel Horner – Basgitaar
  • KC Howard – Drums, gitaar

Links: