Oddland – Origin

Bij sommige bands begrijp je perfect dat het vier jaar duurt om met een nieuwkomer op de proppen te komen. Het Finse Oddland debuteerde in 2012 met The Treachery of Senses en heeft daar met Origin dit jaar een vervolg op. Met Sensory Records weet je meteen dat je prog op je bord krijgt, maar ik kreeg de indruk dat het label zich vooral richtte op behoorlijk flauwe, progressieve metalbands de laatste tijd.

Hoewel sommige partijen wat zweverig en flauw klinken, biedt deze band je nergens rust. Oddland weet nummers te schrijven die van begin tot eind blijven boeien en waar een degelijke verhaallijn in zit. Kenmerkend voor dit album zijn de bonkende grooves die afwisselen met lekker progressieve stukjes op synth. Dit is prog die nog eens verdraaid agressief en mathematisch uit de hoek durft te komen, maar waarbij de zang toch voor een zekere zweverigheid zorgt.

Een prima plaatje voor wie zit te wachten op prog met meer pit. De zang moet even wennen voor de liefhebbers van het stevigere genre, maar dit is ongetwijfeld iets voor wie zich wat onwennig voelt bij het nieuwere materiaal van Opeth. 

 

oddland-origin

Label:

Sensory Records, 2016

Tracklisting:

 1. Esotericism
 2. Thanatos
 3. Penumbra
 4. Untrue
 5. Hidden
 6. Skylines
 7. Unknown
 8. Faraway
 9. Will

Line-up:

 • Ville Viitanen – Drums, percussie
 • Joni Palmroth – Bas
 • Jussi Poikonen – Gitaar
 • Sakari Ojanen – Gitaar, zang

Links:

Score: 82/100