Odd Crew – Dark Matters part 1

ODD (Oppositional Defiant Disorder of Oppositioneel Opstandig gedrag in het Nederlands) is een stoornis waarbij iemand extreem dwars, opstandig of agressief gedrag vertoont. Dit gedrag leidt vaak tot negatieve gevolgen voor die persoon en zijn omgeving. Blijkbaar is er in Bulgarije een crew opgericht die zich verwant voelt met mensen met deze diagnose. De band debuteerde in 2008 en is inmiddels toen aan album nummer zes. Voor elk van de nummers op Dark Matters part 1 werd een aparte video gemaakt en zelfs een hele film gemaakt. Deze is alleen te zien in bioscopen in het thuisland.

De muziek dan. Zou die negatief, dwars en opstandig klinken? Zelf zegt Odd Crew rock te maken met invloeden uit de southern/groove hoek en daar wat thrash/melodeath en zelfs metalcore aan toe te voegen. Als je het mij vraagt houden alleen die eerste twee vergelijkingen stand. Odd Crew bedient zich van een muziek die zwaar leunt op rock en daarbij kabbelt het soms lekker spannend voort en dan weer vindt er een kleine versnelling plaats. Hierbij valt op dat Vasko Raykov een lekker donker stemgeluid heeft die perfect past bij de muziek en dat hij daarbij accentloos Engels spreekt helpt natuurlijk ook.

Het lukt Odd Crew in ieder nummer de spanning op te bouwen die soms nèt niet tot een climax komt of nog even wordt uitgesteld door een extra couplet of instrumentaal stuk toe te voegen. Je zou het eigenlijk moeten horen om te begrijpen wat ik onder woorden probeer te brengen.

Op de een of andere manier doet me dit sterk denken aan grungebands uit het begin van de jaren ’90 die nog weleens een ballad op een album wilden zetten. Het was steevast de vreemde eend in de bijt op het album maar vaak ook een lekkere afwisseling en soms zelfs een (cult)hit. Dit is muziek voor op een warme, zwoele avond met een glas wijn en die zinderende spanning van naderende seks in de lucht.

Score:

78/100

Label:

Drakkar Entertainment, 2022

Tracklisting:

 1. Morning Lights
 2. Faith Beneath Me
 3. The Moment
 4. Wasted Days
 5. In Your Brain
 6. Walk A Mile
 7. Farewell
 8. Desert Skies

Line-up:

 • Vasko Raykov – Zang
 • Vasil Parvanovski – Gitaar
 • Martin Stoyanov – Basgitaar
 • Boyan “Bonzy” Georgiev – Drums

Links: