Odal – Welten Mutter

De bespreking voor Zornes Heimat, de plaat uit 2008 van dit Duitse duo afkomstig uit Thuringen was het laatste wapenfeit wat ik in onze archieven teruggevonden heb. Dit Odal bestaat echter al sinds 1999 en het album Welten Mutter, vanaf nu beschikbaar, is de vijfde langspeler. Daartussen vind je een hele collectie split’s en EP’s. Eisenwald is het label van dienst. De twee Duitsers die Odal vormen hebben zich de paganeske blackmetalstijl eigen gemaakt.

…Um Ewiges Zu Schaffen is een wat gezapige opener vandaar dat ik direct verwijs naar het agressievere en meer uitgebalanceerde Hellwach Schwelgend. De kracht ligt hier in de eerder droge productie, die alzo de drum beter tot zijn recht laat komen, de verhalende riffs en de bijzonder goeie zang. Schattental kent mooie afsluitende, door viool ondersteunde, thema’s. Een beetje rudimentair wordt dit gevoel gebroken door de drumstokken die een blastfestijn met de naam, Der Kalte Nächte Atem, van start doen gaan. Wel jammer dat er in dit toch wel sterke nummer wat kinderlijk soleerwerk, kort de aandacht opeist.

Welten Mutter start eerder dansend met voor het eerst op de plaat, een keyboard ondertoon. De gitaarpartijen voelen bij wijlen wat te chaotisch voor het geheel maar als bij wonder, het werkt wel. De solo hier is van een beter niveau en geeft het nummer meteen een wat epischer cachet mee. Vervolgens is het verdere verloop vrij duidelijk en wordt er met Welten Geflecht en Erdens Zeit een weinig of niet, eerder veiligerwijs, afgeweken van het pad hierboven uitgestippeld.

Meer dan typische paganeske black metal, voor fans van oerdegelijke, extreme Duitse muziek met een Scandinavische rand. Wil je nog wat voorbeelden van bands die muzikaal in hetzelfde straatje zitten, denk dan aan bijvoorbeeld een band als Elite uit Noorwegen of Dantalion uit Spanje. Soms te weinig boeiend wel wat deze Duitsers laten horen, maar daarom niet minder degelijk te noemen. Een publiek is hier zeker voor te vinden.

Score:

70/100

Label:

Eisenwald Records, 2021

Tracklisting:

  1. …Um Ewiges Zu Schaffen
  2. Hellwach Schwelgend
  3. Schattental
  4. Der Kalte Nächte Atem
  5. Welten Mutter
  6. Welten Geflecht
  7. Erden Zeit

Line-up:

  • Taaken – Zang, gitaar, drum, talharpa
  • A.D.D – Bas, viool, keyboard

Links: