Octohawk – Animist

Octohawk is de volgende band waar geen directe genre aanduiding voor is. Als ik een voorstel mag doen, dan ga ik voor progressive industrial stoner metalcore. Echter zou je zelf moeten luisteren om je er een beeld bij te vormen.

Octohawk is eigenlijk een voortzetting van de band Mammüth waarbij alleen de bassist is vervangen. De insteek was om een wat meer progressieve draai aan de muziek te geven en daarbij vond men dat een nieuwe naam onvermijdelijk was. De leden komen uit Noorwegen en zijn al sinds 2007 bezig. Onder de oude naam zijn twee full-length albums uitgebracht met een stoner metalgeluid. Gone With The Wolves in 2012 en Outlander in 2017. Vorig jaar is dus de beslissing genomen om verder te gaan onder de naam Octohawk en 4 juni 2021 ligt het debuut Animist in de schappen. Een animist is iemand die gelooft in het bestaan van goede en kwade geesten welke kunnen huizen in mensen, dieren en planten, maar ook in stenen en zelfs in natuurlijke fenomenen als donder en bliksem, rivieren en bergen. Dit alles word je duidelijk gemaakt in de tien nummers die deze schijf bevat.

De opener, Weather the Storm, is al meteen een referentie naar het animisme. De eerste 50 seconden doen me denken dat ik naar een nieuw nummer van Type O Negative zit te luisteren. Algauw neemt stoner metal het over en de zang heeft meteen iets van een metalcore-achtige vibe. Deze track is als tweede single vrijgegeven en is ook te vinden op YouTube.

De eerste single is 19 februari in première gegaan. De titel van de song is Iconoclast. Het tempo ligt in dit nummer wel wat hoger waardoor het wellicht wat minder stoner klinkt. Ook neigt de muziek wat meer richting de industrial sound van Meshuggah en Fear Factory te gaan. Zelfs de zang en zanglijnen kunnen hier en daar sterk vergeleken worden met de stijl van Burton C. Bell (ex-Fear Factory). 

In Ferocious gaan ze nog een stapje verder. Toch is hier duidelijk een stonergeluid te horen en vocaal kan ik het niet helpen een link te leggen met Baroness. Na iets meer dan drie minuten zit een leuke break waarbij de muziek bijna circusachtig klinkt.

De laatste single die is vrijgegeven voor de release van Animist, is het nummer By The Root. In de coupletten is het net of ik naar Rock ‘n’ Rolf van Running Wild zit te luisteren. In deze track hoor ik associaties met hardcore maar het bevat ook wat afwisselende melodieuze effecten. De video hiervan is erg leuk in elkaar gezet.

Met Redemption neemt het album even een korte adempauze. Een ballad in de stonerstijl en goed geplaatst.

Het laatste deel van het album knalt er meteen weer in met Reanimate. Stoner metalcore die overeenkomsten vertoont met de muziek van Leprous. Ook hier op sommige momenten weer de gedachte aan de zangstem van Rock ‘n’ Rolf.

De afsluiter Ancestor heeft weer een hoog industrial gehalte. Deze track heeft nog het meeste weg van Fear Factory. Er worden door de toetsenist op dezelfde wijze effecten gebruikt die Fear Factory zijn karakteristieke geluid geeft. De laatste twee minuten van Ancestor zijn te vergelijken met de eindes van nummers als Final Exit, Human Augmentation en Expiration Date (allen van Fear Factory).

Het hele album is doordrenkt van subtiele geluiden en dusdanige wisselingen dat het allemaal heel progressief klinkt. De twee geplaatste nummers geven helaas geen volledig beeld van deze schijf maar we moeten het ermee doen. Ik heb in elk geval met heel veel plezier dit album menigmaal achter elkaar mogen beluisteren en is voor mij een absolute topper in mijn jaarlijst voor 2021.

Score:

94/100

Label:

Crime Records, 2021

Tracklisting:

 1. Weather the Storm
 2. Eyes Glowing Red
 3. Iconoclast
 4. Origin
 5. Ferocious
 6. By the Root
 7. Redemption
 8. Reanimate
 9. Skyward
 10. Ancestor

Line-up:

 • Stian Svorkmo – Zang, gitaar
 • Steffen Overaa – Keyboards, zang
 • Christian Schei – Gitaar
 • Espen Geitsund – Basgitaar
 • David Jøndahl Hjellum – Drums

Links: