Oceans Of Slumber – The Banished Heart

Het debuut van Oceans Of Slumber is aan mij voorbij gegaan, maar het tweede album uit 2016, getiteld Winter, liet een zeer positieve indruk achter. Nu is er opvolger The Banished Heart.

De muziek van Oceans Of Slumber laat zich nog steeds moeilijk omschrijven. Contrast is wel het sleutelwoord in de muziek van de band. De progressieve metal van de band bevat invloeden uit de doom-, death- en blackmetal, maar haalt ook invloeden bij een band als Pain Of Salvation. Zangers Cammie Gilbert zorgt met haar prachtige bronzen stem voor de nodige melodie, afgewisseld door de grunts van gitarist Sean Gary.

De negen minuten durende opener The Decay Of Disregard begint dreigend en zwaar. Hoe groot is dan het contrast wanneer het prachtige refrein begint en het geluid zich opent zodat Gilbert alle ruimte krijgt om haar vocale talenten te etaleren. Alsof dat nog niet genoeg is, trekt drummer Dobber Beverly op het einde nog even alle registers open met blastbeats en double bass. Op het navolgende Fleeting Vigilance horen we voor het eerst de grunts van Sean Gary in afwisseling met de vocalen van Cammie Gilbert.

At Dawn komt langzaam uit de startblokken om na twee minuten te transformeren tot een snel deathmetalnummer in de beste Zweedse traditie, waarbij Sean en Cammie grunts en cleane vocalen afwisselen. En net zo makkelijk schakelt de band op het einde van het nummer weer tussen trage doom en blastbeats.

Het titelnummer is een absoluut hoogtepunt van dit album. In dit prachtige sfeervolle nummer wordt het contrast meer in de dynamiek gezocht, waarbij Cammie Gilbert de absolute hoofdrol opeist. De finale van dit nummer is ronduit indrukwekkend!

Met het intermezzo The Watcher en aansluitend het nummer Etiolation zakt het album even in waarna de band nog een keer flink van leer trekt met A Path To Broken Stars.

De laatste vier nummers doet de band het wat rustiger aan en staan de muzikanten vooral in dienst van de zangeres. Dit levert een prachtig gedragen slot van dit album op, waarbij met name het mooie No Color, No Light, waar Tom S. Englund (Evergrey) acte de présence geeft, vermeld dient te worden.

Ten opzichte van Winter klinkt het nieuwe album een stuk donkerder, dreigender en emotioneler. Met The Banished Heart heeft Oceans Of Slumber wederom een prachtig album afgeleverd.

Score:

90/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. The Decay Of Disregard
 2. Fleeting Vigilance
 3. At Dawn
 4. The Banished Heart
 5. The Watcher
 6. Etiolation
 7. A Path To Broken Stars
 8. Howl Of The Rougarou
 9. Her In The Distance
 10. No Color, No Light
 11. Wayfaring Stranger

Line-up:

 • Cammie Gilbert – Zang
 • Anthony Contreras – Gitaar
 • Sean Gary – Gitaar, grunts
 • Keegan Kelly – Bas
 • Dobber Beverly – Drums

Links: