Oceans Ate Alaska – Hikari

De albumtitel van deze tweede worp van Oceans Ate Alaska komt uit het Japans en betekent zoveel als ‘licht’. Wat de vijf Britten op Hikari laten horen, is echter alles behalve lichte kost te noemen. Het heeft dan ook even geduurd alvorens dit album bij mij geland is.

In de basis valt de muziek van Oceans Ate Alaska te typeren als metalcore, maar de muzikale invloeden reiken veel verder, met invloeden uit genres als progressieve metal, djent, jazz en hiphop.

Naast het standaard instrumentarium hebben de heren dit keer ook een hele zwik aan traditionele Japanse instrumenten meegenomen, met namen als kokyū, koto, junanagen en een hocchiku. Deze instrumenten krijgen vooral een prominente rol in de twee rustigere, instrumentale tracks, maar ook in de overige tracks duiken de instrumenten geregeld op de achtergrond op om diepte te geven aan het geluid van de band.

Zoals gezegd duurde het even alvorens de complexe nummers vol breaks en tempo- en maatwisselingen zich laten doorgronden. Aanvankelijk leken de nummers uit los zand opgebouwd, maar gaandeweg wordt de samenhang duidelijk. Af en toe krijgt de luisteraar even wat lucht, zoals in het sfeervolle Hansha en het bij vlagen prachtige titelnummer, maar over het algemeen wordt opperste concentratie van de luisteraar gevraagd.

Ten opzichte van het debuut Lost Isles, dan meer een typisch metalcore-album was, laten de heren op Hikari een mooie progressie horen. Dit alles wordt nog eens ondersteund door de uitstekende, heldere productie van dit album. Fijne plaat!

Score:

83/100

Label:

Fearless Records, 2017

Tracklisting:

 1. Benzaiten
 2. Sarin
 3. Covert
 4. Hansha
 5. Deadweight
 6. Veridical
 7. Entrapment
 8. Hikari
 9. Birth-Marked
 10. Ukiyo
 11. Escapist

Line-up:

 • Chris Turner – Drums
 • James Kennedy – Gitaar
 • Mike Stanton – Bas
 • Adam Zytkiewicz – Gitaar
 • Jake Noakes – Zang

Links: