Obsidian Kingdom – A Year With No Summer

Obsidian Kingdom – A Year With No Summer
Season of Mist, 2016

Je hebt van die plaatjes waarbij je vanaf de eerste draaibeurt weet dat de review maar even zal moeten wachten. We zijn twee maanden later, dus proberen we het maar eens met de nieuwe van het Spaanse Obsidian Kingdom. De band heeft de papieren getekend bij Season of Mist en dat is op zich vrij merkwaardig, want progressieve extremiteiten van dit kaliber ben ik van het Franse keurlabel niet gewend.

Om maar even met de deur in huis te vallen: dit potje progressieve metal zal niet bij iedereen in de smaak vallen, vooral omdat deze Spanjaarden het wagen om wazige en smerige tracks af te wisselen met eerder ingetogen songs. A Year With No Summer zet de luisteraar misschien wat op het verkeerde been, maar langs de andere kant is er niet één weg die deze Spanjaarden volgen. Deze track klinkt nog vrij braaf, met een lichte Amerikaanse rocktoets in de stem en gitaren, maar toch ook met wat mysterieuze diepgang in het geheel en wat dreiging in de powerchords. Na de ambientdreiging van 10th April, gaat de band over naar Darkness. Die track klinkt niet helemaal zoals je het verwacht, want de slepende gitaren en cleane vocalen maken het niet al te beklemmend. Wel luistert het lekker weg, met hier en daar een post-rock/metalaccentje en naar het einde toe een lekker samenspel van atmosferische klanken en progressieve drums.

Tot nog toe geen echte hoogvliegers, maar wel degelijke prog met een eigen identiteit. The Kandinsky Group dan… de moker die het beeld dat we hebben opgebouwd aan diggelen slaat. Een duistere intro, waar heer Attila Csihar ook weer even zijn stemband laat horen, opent en na een funky tussenstukje komt er een geluidsmuur aanzetten. De kracht, duisternis en afwisseling met progressiviteit doen zelfs even denken aan Chrysalis op die laatste plaat van Dark Fortress, maar met een extremiteit die toch anders aanvoelt. Een repetitieve geluidsmuur die wat flippende gitaren en psychedelische draagkracht meekrijgt en hier een lekkere track van tien minuten van maken. Het contrast is enorm met The Polyarnik en het erg kalme Black Swan, dat wat elektronische vibes en halverwege een beetje body krijgt, maar nergens stevig wordt. Met Away/Absent laten de Spanjaarden tot slot horen dat ze dat rustige sfeertje niet houden tot het eind van de plaat. Hier duikt zelfs even een drumversnelling op die richting black metal gaat, maar een minuut later hoor je dan weer een sfeervol akoestisch stuk, om vervolgens de plaat met kracht te eindigen (als je dat akoestische deuntje na afloop niet meerekent).

Geef de nieuwe van Obsidian Kingdom dus even, maar om dit te kunnen waarderen moeten de twee extremen binnen het proggenre echt je ding zijn. Dit Spaanse werk is enerzijds donker en dreigend, maar mikt ook op vocale diepgang en harmonie in de gitaren. Een cocktail die misschien een eerste keer niet te zuipen is, maar hier is de euro ondertussen gevallen. Beginnen met The Kandinsky Group als je dit een kans wilt geven!

Tracklisting:
Obsidian Kingdom – A Year With No Summer

 1. A Year With No Summer
 2. 10th April
 3. Darkness
 4. The Kandinsky Group
 5. The Polyarnik
 6. Black Swan
 7. Away/Absent

Line-up:

 • Rider G Omega – Gitaar, zang
 • Ojete Mordaza II – Drums
 • Zer0 Æmeour Íggdrasil – Synth, zang
 • Om Rex Orale – Bas
 • Seerborn Ape Tot – Gitaar

Links: