Obscure Sphinx – Epitaphs

Deze band is tot nu toe, op een raadselachtige manier, aan de radar van Zware Metalen ontsnapt. Dat moet haast wel aan de (fraaie) bandnaam liggen. Sfeervol, traag en gedragen zijn woorden die op deze release, de derde inmiddels, van dit Poolse post-rockensemble, van toepassing zijn. Het geluid is heel open, bij wijze van spreken op zekere momenten bijna ambient.

De nummers duren gemiddeld zo’n negen minuten. De composities hebben allen lange stukken, maar dan met goede wendingen en nemen hun tijd om tot ontwikkeling te komen. Om een voorbeeld te geven: gitaren horen we pas nadat de cd al anderhalve minuut bezig is. Intieme passages worden afgewisseld met logge, zware riffs. Neem het eerste nummer Nothing Left. Dit nummer neemt na vijfeneenhalve minuut een prachtige wending. Zo zitten alle nummers op deze cd in elkaar. Ze lopen vrijwel ongemerkt in elkaar over. Zangeres Wielebna heeft een fraaie, agressieve schreeuw in huis die de muziek perfect aanvult. Ze kan echter ook zeer gevoelig uit de hoek komen.

Epitaphs is een luisterrijk geheel waar rust vanuit gaat. Uit berichten op het internet begrijp ik dat de vorige cd, Void Mother, ook hoog aangeschreven staat. Obscure Sphinx, een band om in de gaten te houden.

Obscure-Sphinx-epitaphs-e1472476733342

Score:

86/100

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Nothing Left
 2. Memories of Falling Down
 3. Nieprawota
 4. Memorare
 5. Sepulchre
 6. At the Mouth of the Sounding Sea

Line-up:

 • Blady – Bas
 • Werbel – Drums
 • Yony – Gitaar
 • Wielebna – Zang, Samples
 • Olo – Gitaar, Zang

Links: