Oblivium Regnum – Zrádce

Heeft het eigenlijk nog zin om een EP’tje van vier nummers te bespreken als dat blinkende ding al bijna één jaar uit is? Goh, je kan verschillende redenen verzinnen om gewoonweg nee te zeggen. Ik ken er wel een paar om gewoon ja te zeggen. De eerste is dat deze Tsjechische band Oblivium Regnum gewoon keihard de moeite heeft gedaan om onze geliefde webstek een fysiek exemplaar op te sturen. Ten tweede is het genre, met name melodische death metal, vaak wel mijn pakkie-an. Tenslotte, gaan we echt zeuren over 25 minuten? Ik pik het schijfje gewoon op, ros het in de speler en geef hieronder even mijn ongezouten mening.

Ik vergeet nog te vermelden dat dit EP’tje met de titel Zrádce gewoon in eigen beheer wordt uitgebracht. Hopelijk is deze formatie, vijf man sterk, wel weer bezig met nieuw materiaal, want als ik goed ben geïnformeerd is deze EP sinds de oprichting van de band in 2017 nog maar het eerste wapenfeit. Dat kan je natuurlijk ook gewoon erg dunnetjes noemen.

Zrádce betekent niet meer of minder dan verrader. Vermoedelijk willen deze Tsjechen ons meenemen naar één of ander slagveld en de bijgeleverde uitvoerige informatie bevestigt dit ook gewoon. Met het zwaard op de hoes is dit een verwijzing naar de slagen om Brudek na Šumave, Homburg en Marchfeld in de buurt van Dürnkrut respectievelijk in 1040, 1075 en 1278. Nu, ik ben geen historicus dus verder weet ik er niks over, het is maar een wilde gok. Nochtans is het eerste nummer Břetislav A Jitka een verwijzing naar de aansluiting van Monrovia aan de Tsjechische staat Premyslid in 1019. Ook daar kan ik jullie weinig meer over vertellen. Maar waarover dan wel? Over de muziek natuurlijk!

Ik weet niet of de engelachtige vocalen in de eerste maten van Břetislav A Jitka afkomstig zijn van de film of dat ze hier los van staan. In ieder geval missen ze hun doel niet. Ze brengen ons immers naar één of andere vochtige, tochtige barak gelegen ergens op de restanten van een slagveld. Bij het openen van de deur komt je een schimmelachtige lucht tegemoet. Het geeft perfect weer wat mijn eerste gedachten waren bij het beluisteren van deze EP. De muziek kent zijn fundamenten in de death- en doom metal en heeft inderdaad een melodische maar ook epische, heroïsche inslag. De feeërieke vrouwelijke vocalen draperen toch ook een apart laagje over de rudimentaire sound van de instrumenten die niet altijd even goed in balans liggen. Op een bepaald ogenblik komt er niet geheel onverwacht een heerlijk arsenaal aan solo’s voorbijflitsen alvorens er weer basaal wordt verder gedreund.

Ik heb bewust geen geluidsclip in deze review opgenomen. Zij die geïnteresseerd zijn in dit werk, Zrádce van de Tsjechische formatie Oblivium Regnum, kunnen perfect via de kanalen van de band dit schijfje fysiek aanschaffen. Het is geen wereldschokkende eerste kennismaking met deze vrienden maar de death metal die ze brengen mag je toch behoorlijk authentiek noemen. Hop en daar heb je dan de vierde reden om dit EP’tje bijna een jaar na zijn release toch in onze annalen op te nemen.

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Břetislav A Jitka
  2. Zrádce
  3. Homburg
  4. Poslední bitva

Line-up:

  • Michal – Basgitaar
  • Slávek – Drums
  • Ervin – Gitaar
  • Luboš – Gitaar
  • Tom – Zang

Link: