Oath – Mustan Liekin Veljeskunta

Oath – Mustan Liekin Veljeskunta
Immortal Frost Productions, 2016

Het Finse Oath zit duidelijk goed bij het Belgische Immortal Frost. Twee jaar terug besprak ik het debuut van het duo en vorig jaar nog de split met Azaghal, wat zelfs een van de betere splits binnen het genre werd dat jaar. Dit jaar is het de tijd voor de tweede full-length met een naam die geen mens gaat onthouden. “Broederschap van de zwarte vlam” betekent het, dat kunnen we al beter onthouden.

Oath is een van die bands die vrij lofi uit de hoek komen, maar de band weet tegelijkertijd een koud en beklemmend sfeertje aan te brengen in de muziek. Een synthpartij die stamt uit begin jaren negentig, maar het geheel stampt lekker door met een koude ziel die me steeds wat richting Horna doet denken. Dat komt enerzijds door de kille Finse screams, maar ook door de productie die lekker oldschool blijft rammelen. Daarnaast is er ook heel wat aandacht voor fijne melodieuze passages, zoals op toptrack Khaos bijvoorbeeld. Misschien dat het net iets minder repetitief mocht en dat de productie iets meer kracht mocht meekrijgen, maar wie een voorliefde heeft voor oude Satanic Warmaster– of Sargeist-platen, zal hier ook weer voor te vinden zijn.

Op en top Fins dus, laat dat duidelijk zijn. Oath blijft op Mustan Liekin Veljeskunta balanceren tussen koude, rammelende haat en nostalgische synthharmonie. Niets voor mensen die van plaatjes met een afgeborsteld geluid en catchy riffs houden, maar wel een prima schijfje voor wie graag een stap terug zet in de tijd.

Tracklisting:
Oath – Mustan Liekin Veljeskunta

  1. Aamutähden Poika
  2. Lankeemuksen Tuhannet Kasvot
  3. Khaos
  4. Amen Apollymi
  5. Pedon Profetia

Line-up:

  • V.Khaoz – Drums, synth
  • Grim666 – Zang, gitaar, bas

Links: