Númenor – Chronicles From the Realms Beyond

Stygian Crypt Productions heeft besloten het redelijk geniale Chronicles From the Realms Beyond van Númenor opnieuw uit te geven. Muzikaal gezien bevindt het zich ergens tussen Summoning en Blind Guardian, maar dan rechttoe rechtaan. Wat eraan vooraf ging is het volgende. In 2010 besloten twee Servische black/powermetalmuzikanten, beiden met een fascinatie voor Lord of the Rings, om de band Númenor op te richten. Ze waren toen al een tijdje onder andere namen bezig met muziek maken. Het oprichten van Númenor was best wel een goed idee. Het debuutalbum Colossal Darkness, het tweede album Sword and Sorcery en ook het in 2017 uitgebrachte Chronicles From the Realms Beyond zorgden voor behoorlijk wat vertier.

Het artwork is vernieuwd. Op deze heruitgave zijn twee nummers toegevoegd. De cover van Valhalla van Blind Guardian zit er blijkbaar niet meer bij. Waarschijnlijk is niemand daar rouwig om, omdat het contrast met de eigen nummers toch wat groot was. Chronicles From the Realms Beyond geeft uitstekende ongecompliceerde power metal met blackmetalinvloeden met een zeer gevarieerd arsenaal aan vocale bijdrages. Muziek die extra leuk is voor Tolkienadepten. Simpele structuren, maar catchy deuntjes. Het belangrijkste minpuntje van het album is dat de drums lichtelijk idioot zijn afgemixt.

De twee nieuwe nummers zijn The Hour of the King en Lords of Chaos. Eerstgenoemde voorziet in het catchy powermetalgeluid dat Númenor kenmerkt. Het refrein kan je na een keer luisteren al meeblèren. Voornamelijk cleane zang is er te horen en qua songwriting is het nog immer elementair, maar toereikend. Lords of Chaos verkent het blackmetalgeluid verder. Het is slepend en sfeervol met een leuke en ietwat overbodige solo.

De heruitgave van Chronicles From the Realms Beyond is een aanrader wanneer de band nog een onbekende voor je was. Hopelijk krijgt de band deze keer meer aandacht. Voor de fans, waar ondergetekende zichzelf toerekent, is het een leuk zoethoudertje.

Label:

Stygian Crypt Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Heart of Steel
 2. Carven Stone
 3. Witching Hour
 4. Beyond the Doors of the Night
 5. Moria
 6. The Hour of the King
 7. Lord of Chaos
 8. Over the Mountains Cold
 9. The Last of the Dragonlords
 10. Realms Beyond (instrumenteel)

Line-up:

 • Željko Jovanović – Vocalen (additioneel)
 • Marko Miranović – Vocalen
 • Srđan “Sirius” Branković – Gitaar, Bas
 • Mladen Gošić – Keyboard
 • Marko Milojević – Drums

Links: