Núll – Entity

Núll betekent nul, of niks om precies te zijn. Het is een collectief uit IJsland en bestaat uit leden die ook actief zijn in Misþyrming, Naðra en Carpe Noctem. Met andere woorden, kerels die het klappen van de zweep wel kennen. Nu, ditmaal leveren de heren geen black metal af, maar een eerder donkere, duistere, doommetalvariant. Null & Void was het debuutalbum dat uitkwam via Vánagandr en Pest Productions, ergens in 2014.

Nul of niks is natuurlijk heel weinig. Gezien de ervaring die we hebben met IJslandse bands, kan de bandnaam onmogelijk een weergave zijn van de totaalscore die onder aan deze review prijkt. Of toch?

De sfeer die deze plaat uitademt en in je bemaskert gezicht blaast, is deze van de bovenstaande bandfoto. Donker, grauw, grijzig, mistig, diep duister. Wat meteen opvalt is dat de productie in deze context toch net wat helderder is dan de weergegeven prent. Nochtans doet de ritmesectie erg zijn best om dat tegen te spreken. Eerlijkheidshalve dien ik in eerste instantie S.S. te complimenteren met de manier waarop de vocalen op deze plaat gebracht worden. Je krijgt diep, duistere cleane zanglijnen te horen, scherpe screams en echt, maar dan ook meer dan echt, doorleefde vocalen. Hier alleen al voor zou je deze plaat moeten aanschaffen.

Ten tweede, het typische IJslandse gevoel krijg ik pas bij Grasping The Outer Hull Of The Tangible. Ook het aansluitende (em) Pathetic herbergt die typische tristesse. Het door immens verdriet doorkliefde muzikale landschap wordt hier nog maar eens door de vocalen dieper ingesneden. De eentonigheid, of beter geschreven, de monotonie die de gitaarriffs kleuren, nu en dan bijgewerkt met een heerlijke leadlijn, tonen aan dat de vulkanische ondergrond van dit Europese eiland nog verder kan uitgegraven worden om uit nog diepere inspiratiebronnen te kunnen putten.

Tenslotte worden er op deze plaat zo nu en dan – beperkt – toch wat verrassende elementen verstopt. Neem nu de akoestische gitaarsolo in Conjoin The Vacuous of neem nu de beginmaten, die door de synth worden gepresenteerd en de vocalen in het afsluitende An Idiosyncratic Mirage.

Absoluut geen nul, deze nieuwe van Núll. Alhoewel ook geen directe hoogvlieger als je het mij vraagt. In de bak van de platenboer, Ván Records, steken toch platen die hoger de lucht in geblazen worden, vaak meer dan terecht. Kijk dus goed naar boven en zoek deze op, maar als je deze Entity ziet voorbijkomen, kan je hem wel gerust mee naar huis nemen.

Score:

80/100

Label:

Van Records, 2020

Tracklisting:

 1. None
 2. Reduced Beyond The Point Of Renewal
 3. Grasping The OUter Hull Of The Tangible
 4. (em)Pathetic
 5. Conjoin The Vacuous
 6. An Idiosyncratic Mirage

Line-up:

 • D. G. – gitaar
 • TMS – drum
 • S.S. – zang
 • Ö.S. – gitaar
 • H.K.F. – bas

Links: