Fantosh – On the Verge

Fantosh, dat is een Nederlandse band uit het Haarlemse. Ze zijn nog niet zo lang bezig met het maken van de muziek die ze nu maken en dat is een gemetalliseerde vorm van rock. Sinds kort zijn ze aan het werk met producer Travis Wyrick (POD, Pillar, Nice Lashes) en die pushte de band muzikaal mee in de richting van de bands waarmee hij normaal werkt.

On The Verge bestaat uit nu metalnummers met een duidelijke signatuur. De final touches zijn veelal Korn (sweeps, gitaareffectjes, de rauwere kantjes van de zang wanneer het negatieve betreft) maar ook doorsnee Amerikaanse meezing rockmetal bands als Nonpoint, Taproot, POD, Linkin Park en Powerman 5000 zijn nooit veraf. Nu en dan is het lichtjes opgefokt (Dirty Stars), maar meestal is het autobiografische stoerheid of selfempowerment waarbij het lijkt alsof de band vooral zichzelf wil overtuigen van enige zelfwaarde. Het aantal “I”‘s (ik in het Engels) op deze overstijgt het aantal “666”‘s op een gemiddelde Dark Funeral-plaat, of het aantal oneliners in de film Army of Darkness.

Daarbij is het Engels (vrij Brits-Engels) toch niet altijd even overtuigend, ook al hoor je dat het echt wel gemeend en oprecht is. De hoogst haalbare quotering is dan ook “sympathiek” of “aimabel”, met hier en daar een lichtcatchy uitschieter of gave groove die de gemoederen doet oplaaien. De unplugged slow genaamd Broken is echt wel aandoenlijk en teder en ik vraag me dan ook af of ze niet beter dit soort van muziek zouden maken, ook al is het niet meteen metal. Het is dat, of EBM met een metalrandje, want de nu metal die ze proberen te fabriceren is niet bepaald uitzonderlijk sterk.

Score:

66/100

Label:

Gunman Records, 2017

Tracklisting:

 1. The Bullet
 2. The End
 3. Walk Away
 4. Dirty Stars
 5. My Own Prison
 6. Broken
 7. Revolution
 8. Losing It
 9. Haven
 10. Awake World
 11. Fantoche
 12. Immortal

Line-up:

 • Steff – zang
 • TimQ – gitaar, keys en loops
 • Leo – drums

Links:

Geef een reactie