Nox Formulae – Drakon Darshan Satan

Vier jaar na het debuut van de Griekse blackmetalband Nox Formulae verschijnt het vervolg. De naam van de band en het album doen al meteen vermoeden in welke richting je het mag gaan zoeken bij deze heren: occulte black metal zoals dat wel vaker gebeurd in Griekenland en waarbij Acherontas de band is die bij menig fan van het genre wel bekend is.

Er zijn wat stappen gezet ten opzichte van het debuut. De gitaren klinken lekker gelaagd waardoor je mee opgaat in deze atmosferische, occulte bezweringen. Het klinkt voor de rest lekker knallend, zoals dat bij een Griekse band van dit genre hoort en met daarop vrij afwisselende vocalen, gaande van de typische, occulte zangklanken die ook bij Acherontas weerklinken en typisch bijtende Marduk-screams. Uiteraard klinkt dit alles heerlijk haatdragend en oldschool, met een knipoog naar bands als oudere Marduk, nieuwere Enthroned of Watain. Alles raast lekker weg en is dit keer dus ook voorzien van een betere productie, waardoor het wat mij betreft een band mag worden met wat meer naambekendheid in de ondergrondse scene.

Het kost Nox Formulae wat punten op vlak van originaliteit natuurlijk, maar deze plaat luistert lekker weg met vooral knallende nummers en hier en daar een vuile sleper als Eve of Annihilation en The Arrival of Noctifer dat van heel wat elektronische beats voorzien werd en dus wat uit de toon valt (en hier beter niet had opgestaan als je het mij vraagt, hoewel ik een Bart Alfvoet hier wel op zie dansen.) Los daarvan klinkt dit zoals Griekse occulte black metal hoort te klinken, met inclusief de kwaliteitsstempel van degelijkheid en bezetenheid.

Luistertip tussen dit lekkers: The Eclipse of Gharrasielh, met toch ook wat duidelijke Finse elementen. Het neusje van deze prima Griekse zalm.

Score:

75/100

Label:

Dark Descent Records, 2020

Tracklisting:

 1. Psychopath of NOX
 2. Ravens of Terror
 3. Eclipse of Gharrasielh
 4. The Black Stone of Satan
 5. The Blood Oath of Thagirion
 6. The Arrival of Noctifer
 7. Berzeks of OD
 8. Eve of Annihilation

Line-up:

 • Mezkal – Drums
 • Wolfsbane 1.1 – Gitaar, zang
 • Monkshood 333 – Zang
 • V.V.V. – Bas

Links: