Nox Aeterna – Immortality

Nox Aeterna – Immortality
Eigen beheer, 2007

Het uit Spijkenisse afkomstige Nox Aeterna timmert al sinds het jaar 2002 aan de Nederlandse metaalweg. Men begon ooit met het spelen van gothicnummers, maar is naar eigen zeggen nu op het punt gekomen waarop de band een eigen sound heeft. Zo eigen zelfs, dat het vijftal het door haar diversiteit maar moeilijk te omschrijven vindt. Eigen sound en diversiteit.. Grapje zeker?

Originaliteit is namelijk niet het eerste woord wat mij te binnen schiet bij het opzetten van de volwaardige cd Immortality. Het openingsnummer Suffocation wordt gekenmerkt door een zeer hoog Children of Bodom-gehalte. Qua compositie, opbouw en melodielijnen bestaat alleen een directe cover uit meer jatwerk. Jammer genoeg is dit gezelschap uit Spijkenisse niet inventief genoeg om de stukken die men zelf probeert in te vullen, lekker te laten klinken. Het vermogen om sterke composities te schrijven blijft ver achter vergeleken bij dat van de grote broer uit Finland .Vooral de toetspartijen zouden zeker meer mogen doen dan de helft van de tijd alleen achter het gitaarwerk aan de huppelen. Ook zanger Arnold zet overigens met zijn geforceerde grunt een verre van indrukwekkende prestatie neer.

Nee, dit Nederlandse gezelschap stelt grotendeels teleur met half gejatte nummers, die een stuk onder het gemiddelde blijven. Het enige nummer dat mijn aandacht heeft getrokken is de titelsong Immortality, waarin de band een heel ander gezicht laat zien. Stukken energieker en met beduidend meer lef dan in de voorgaande vier tracks. Prima! Een pianosong met de ‘mysterieuze’ titel Unpredictable Oceans sluit de cd vervolgens af. Wellicht dat deze track passender was geweest ergens op de helft, maar als afsluiter doet ‘ie ook prima dienst.

De heren en dame van Nox Aeterna zullen hard moeten werken aan het beloofde eigen sound, zoals de band in de laatste twee nummers laat horen. Children of Bodom-rip-offs hebben we anno 2008 namelijk al genoeg.

Nox Aeterna

Tracklist:

 1. Suffocate
 2. Nox Aeterna
 3. Apocalypse
 4. Wargod
 5. Immortality
 6. Unpredictable Oceans

Line-up:

 • Debbie Maasdam – Guitar
 • Mischa Jansen – Drums
 • Arnold Boukes – Guitar/Vocals
 • Ronald Nels – Keyboards
 • Roald Schel – Bass

Links