Noumena – Absence

Noumena – Absence
Spikefarm, 2005

Het sterk door In Flames en Amorphis beïnvloede (om maar meteen met de deur in huis te vallen) Noumena uit Finland komt anno nu met Absence. Op zich een gezellig plaatje, maar laat nog veel te wensen over.

Misschien heb je als Finse band semi-patent op deze muziekstijl, maar willen we dit allemaal wel? De riffs zijn prima uitgevoerd, maar zijn verre van origineel, toen ik Absence een halve minuut in mijn cd-speler had zitten was het me al weer direct duidelijk dat Children Of Bodom, In Flames en Amorphis weer eens uit de kast werden getrokken. Maargoed, de band heeft klaarblijkelijk besloten om vast te houden aan Scandinavische tradities en daarmee leg je de lat wel erg hoog. In dit genre moet je wel zo ongelooflijk origineel/ creatief zijn wil je naam maken in de scene. Met dit gegeven in mijn achterhoofd beoordeel ik het tweede album van Noumena.

Het drumwerk is erg simpel, maar de drummer weet wel netjes over te schakelen naar een ander ritme. De technieken zijn er dus zeker, nu de originaliteit nog… Hierover heeft de band wel ‘een beetje’ nagedacht, want in de nummers Slain Memories en The Great Anonymous Doom laat gastzangeres Hanna Leinonen zich horen. Dit klinkt niet onaardig, maar zeker niet overtuigend. Het sterkste nummer van deze cd vind ik Everlasting Ward, ondanks de cliché klanken is het nummer lekker pakkend en één van de stevigsten van het album. Ook het nummer Prey Of The Tempter verdient wel een pluimpje. Het is een vrij rustig nummer dat voornamelijk door de zanglijnen uitblinkt: Een ‘zachte’ grunt wordt afgewisseld met intense, emotionele cleane zangstukken á la Tool. De productie lijkt het totaalwerk een beetje te onderdrukken, dat veroorzaakt meer rust. Ik kom nu tot de conclusie dat Absence best lekker wegluistert sinds ik de instelling heb aangenomen die ik in de tweede alinea van deze recensie beschreef. Geen technische hoogstandjes, nauwelijks originaliteit, maar gewoon een fijn plaatje voor een relaxed avondje thuis.

De Finnen van Noumena komen met Absence dus nog redelijk uit de verf, alleen volgende keer meer eigen inbreng zal de band wat meer progressie kunnen bieden. Liefhebbers van bijvoorbeeld Tool, Amorphis, In Flames en Children Of Bodom (in mindere mate) kunnen wellicht wat met deze plaat.

Absence

  Tracklist:

 1. The End Of The Century
 2. Everlasting Ward
 3. The First Drop
 4. Slain Memories
 5. A Day To Depart
 6. Prey Of The Tempter
 7. Here We Lie
 8. All Veiled
 9. The Dream And The Escape
 10. The Greath Anonymous Doom

  Line Up:

 • Antti Haapanrn – Vocals
 • Tuukka Tuomela – Guitar
 • Ville Lamminaho – Guitar
 • Hannu Savolainen – Bass
 • Ilkka Unnbom – Drums
 • Hanna Leinonen – Guest Vocals

Links:
Website Noumena
Website Spikefarm Records