Nothing Is Real – Acts Of Despair And Faith

Nicholas Turner is de gitarist van onder andere Dwelling Below, Moldering Vibration en Sermon of Rot. Naast deze drie bands bestiert hij ook nog een hele zwik projecten en andere bands, alsof hij nog ruim voldoende tijd over heeft. Dat gezegd hebbende, is het hier te bespreken Nothing Is Real zijn eenmansband, die her en der ook wel een gastbijdrage kent. De promo-informatie blonk niet uit in heel veel helderheid over de historie van de band, dus ben ik zelf maar eens op onderzoek uitgegaan. Gelukkig heeft Metal Archives altijd wel wat paraat, als de band of het project “metal” genoeg is. Ik kan daarom ook deze link delen, zodat u zelf eens een kijkje kan nemen.

Acts Of Despair And Faith is een beetje een vreemd album voor een stonerdoomband, aangezien er redelijk wat black en prog bij komt kijken. Ik hoor in aanvang dan ook bliksemsnel drumwerk, doomriffs en wat progressieve invloeden met name op het gebied van sfeerzetting. Het werk zelf is tamelijk technisch van insteek en gedurende de eerste nummers geheel zonder vocalen, wat ook zo blijft. In het gitaarwerk hoor ik dan ook regelmatig (oude) Paradise Lost voorbij komen. De geluidsmix is organisch en soms wat aan de blikkerige, ongepolijste kant, wat de charme van het product wel ten goede komt. Wel moet u er even doorheen luisteren, maar dit is voor de liefhebber geen onoverkomelijk obstakel. Door het toepassen van variaties in tempo, riffs en sfeer tracht dit heerschap zijn nummers interessant te houden. Dat lukt deels, al is het onvermijdelijk dat het op een gegeven moment wel ietwat tegen gaat staan, wanneer de plaat zelf een-en-vijftig minuten duurt en geen vocalen bevat.

De snerpende piep waarmee ieder nummer begint mag voor mij ook achterwege gelaten worden. Het enigszins dissonante Split met wat getemporiseerd drumwerk is wat mij betreft het beste nummer van dit album. Tja en wat moet u er dan verder mee? Nou eigenlijk helemaal niet zoveel meer als gewoon lekker naar luisteren. Of helemaal niet natuurlijk. Wanneer u met name te porren bent voor technisch instrumentaal werk, dan is dit wellicht nog wel een lekkere plaat om te doorgronden. Voor mij persoonlijk is het allemaal best veel in de juiste betekenis van het woord dan. Ik krijg dan ook het gevoel “ik luister er voor een keertje naar en dan ben ik er wel klaar mee”. Dit laat onverlet dat deze man een best potje technische metal in elkaar kan draaien en spelen, maar desondanks verlies ik teveel mijn aandacht. Het ontbreken van vocalen kan dan voor mij mogelijk een niet te overbruggen struikelblok zijn.

Score:

73/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

1. Daisy
2. Block The Light
3. We’ve All Lived Bad Lives
4. Split
5. Individuation
6. Faith

Line-up:

  • Nicholas Turner – Alles

Links: