Northward – Northward

Floor Jansen en Jørn Viggo Lofstad van Pagan’s Mind maakten tien jaar geleden plannen om samen eens wat op te nemen, maar het kwam er maar niet van. Dat Floor bij Nightwish aan het vocale roer kwam te staan, hielp op dat vlak zeker niet. Door de break die de band vorig jaar had ingelast, kwam het er uiteindelijk dan toch van: een debuutplaat van Northward. Samen met Morty Black van TNT, twee heren van Pagan’s Mind en een drummer die we nog niet kennen, gingen ze aan de slag om vorm te geven aan een eerste plaat, die op de koop toe nog eens door de vingers ging van Volbeat producer Jacob Hansen.

Slecht kan het uiteraard niet klinken als je zo’n combinaties maakt. Van meet af aan is duidelijk dat het geluid van dit potje hardrock tot in de puntjes verfijnd is met lekkere baslagen, intense gitaarmelodieën en pittige solo’s. Uiteraard is dit alles erg catchy en commercieel verpakt, zonder al te veel complexiteit, maar op zich stoort dat niet. Nummers als While Love Died, Let Me Out en I Need hebben een heerlijke vibe waar liefhebbers van rollende hardrock voor zullen smelten.

Toch zorgt het duo met de achterban voor een plaatje dat niet louter rolt. Het lijkt wel alsof elk nummer wel een andere insteek moest meekrijgen en dat siert dit debuut wel. Get What You Give heeft een lekkere opbouw en een atmosferisch refrein, Storm In A Glass klinkt wat glammier, Paragon wat rustiger en heeft een grungy timbre, maar het kan ook ingetogen en sereen zoals op Bridle Passion. Floor geeft er overal een eigen draai aan en kan zowel vurig als gevoelig uit de hoek komen. Fijn ook dat jongere zus Irene Jansen even komt meezingen op Drifting Islands. Het levert een fijn duet op een van de betere tracks op dit debuut. Dat komt vooral door de opbouw van mooi ingevulde stiltes tot het stevige refrein.

Het mag er dus zeker wel zijn, dit debuutplaatje. Nuclear Blast schatte goed in wat menigeen al verwacht had: dat een hardrockplaat met Floor Jansen altijd wel klinkt, zeker als je er wat prima muzikanten bij plaatst. Een hardrockfan die op zoek is naar een plaat vol afwisseling en kwaliteit, is bij dezen dan ook aan het juiste adres.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklisting:

 1. While Love Died
 2. Get What You Give
 3. Storm in a Glass
 4. Drifting Islands
 5. Paragon
 6. Let Me Out
 7. Big Boy
 8. Timebomb
 9. Bridle Passion
 10. I Need
 11. Northwards

Line-up:

 • Floor Jansen – Zang
 • Jørn Viggo Lofstad – Gitaar
 • Morty Black – Bas
 • Jango Nilsen – Drums
 • Stian Kristoffersen – Drums
 • Irene Jansen – Zang
 • Ronny Tegner – Synth

Links: