Norrskold – Prisma Aeternus

In eigen beheer komt dit nieuwe werkje, Prisma Aeternus, van de Zweedse melodische deathmetalband Norrskold. De band heeft toch al wat releases op hun conto waarvan Withering Virtue de laatste is. Op dit album, dat maar liefst twaalf nummers telt, werden er zelfs klassieke muzikanten uitgenodigd om het geheel te onderbouwen en zo de melodische deathmetal van de band een wat andere rand te geven. Jammerlijk raakte deze plaat en ook de vorige niet op onze redactie. Daar komt dus nu verandering in. Volgens de promoboer is de muziek van Norrskold voer voor fans van Dark Tranquillity, In Flames en Amon Amarth. Zo, dan noem je natuurlijk direct de grote jongens of de echte goden op. Nog even vermelden dat niemand minder dan Niklas Sundin, voorheen actief in Dark Tranquillity en nu actief in Mitochondrial Sun, het artwork aanbracht. Het is me wel niet helemaal duidelijk of Norrskold nu een éénmansband is met de heer Bodin-Skold aan het roer. Nu, laat dit euvel de pret niet drukken om deze plaat te beluisteren.

En de verwijzingen naar de echte goden in melodisch deathmetalland, kloppen toch wel. Hoe typisch kan een plaat openen! Witness The Illusion is zo een melodische kraker. Goed doordachte lijnen, strak basspel, heerlijk flitsend soleerwerk en penetrante vocalen. Wel één ding: de drum is ingespeeld met behulp van een drumcomputer denk ik. Ofwel vergis ik me schromelijk, kan ook. En om dit openingsnummer te beëindigen? Inderdaad, een sublieme akoestische gitaarpartij. De heer Bodin-Skold gaat vervolgens op de ingeslagen weg, vrolijk en opzwepend verder. Nummers als This End, Dissolved of Beyond The Night doen verwijzen naar ouder werk van de goden. Doch bands als The Everdawn, Scheitan of Gates Of Ishtar, die mid-jaren ’90 met hun melodische deathmetal toch een tijdje hoge ogen gooiden, komen ook in me op. Niks nieuws onder de huidige zon, maar kom. De huidige zon schijnt ook al menige jaren, dus. Je zou kunnen stellen dat een band als Norrskold er net voor zorgt dat we die jaren ’90-periode niet vergeten.

Sterk melodisch deathmetalschijfje! Een verwijzing naar de grote goden van vroeger en nu en naar de kleine goden die jammerlijk van het strijdtoneel zijn verdwenen. Misschien kan een band als Norrskold die plaats innemen. Het is hen gegund.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Witness The Illusion
  2. This End
  3. Hollow Adoration
  4. Perfection Into Solitude
  5. Dissolved
  6. Indifference
  7. Beyond The Night
  8. Only Silence
  9. Stars To Reside

Line-up:

  • Henrik Bodin-Skold – Zang, alle instrumenten

Link: