Nonsun – Black Snow Desert

Alsof de brave jongens van het Zottegemse Dunk! Records het nog niet druk genoeg hebben met het (zelf) bouwen van hun nieuwe platenpersgebouw! Een van de eerste releases van het nieuwe jaar is een heruitgave van het in januari 2016 in eigen beheer uitgebrachte Black Snow Desert. Niet dat Nonsun het niet zelf kon, maar gesteund door een gerenommeerd platenlabel kom je toch altijd verder. Onder leiding van Dunk! Records werd de plaat in een nieuw jasje gestopt: nieuwe mixing en mastering door respectievelijk Jannes Van Rossem (Deaftone studios) en Tobias Stieler (Kokomo) en nieuwe hoes door Samantha Muljat. Het witte vinyl met roze spatten werd helaas nog niet geperst op de eigenste Dunk! platenpers. Die zou pas tegen de zomer van 2018 operationeel zijn.

De plaat begint met twee minuten oscillerende noise. Wie dan nog niet heeft afgehaakt, is waarschijnlijk geschikt om deze plaat te beluisteren. Je kan de plaat gewoon opzetten terwijl je je klusjes doet, maar de Nachtwacht hang je toch ook niet op in je kruipkelder? Neem een drankje en zet je neer voor een uur en dompel je volledig onder in de drone-doom van het Lviv’se trio. Nonsun weet de riffs van Earth te combineren met de verpletterende sound van Sun O))). Deze twee bands staan er niet om bekend de meest opwekkende muziek te maken, maar Nonsun slaagt er wel in dat te doen. Door gebruik te maken van enkele trucjes maakt het drones weer interessant. En dan heb ik het niet over de vliegende hebbedingetjes.

In de opener No Shelter For The Innocent haalt drummer Alpha zijn beste jazzdrumskills naar boven, wat boven alle verwachtingen wonderwel samengaat met de herhalende gitaarpartijen. In het tweede nummer, Ashes of Light, Demons of Justice laat de band de hoofdriff traag beginnen, waarna hij dan als een op hol geslagen pletwals steeds meer en meer snelheid vergaart. Door de riff telkens te dempen, en niet te laten uitklinken, draaien de Oekraïners de zwaarheid tot ver over elf. De finale nekslag arriveert door na een kleine met gekraak gevulde rust de riff nog een keer heel traag te spelen. De overige minuten van het nummer krijg je wat in de lucht gedrum en enkele rake snaarstrelingen te horen. En niet te vergeten: een woodblock! Die vloeit perfect over in het volgende nummer; een ware streling voor het oor. Alle nummers vloeien trouwens mooi in elkaar over, wat aanzet tot het in één trek afleggen van de heuse pelgrimstocht doorheen je meest verborgen en verwrongen gedachten.

Wie Nonsun zelf aan het werk wil zien, kan op 13 mei 2018 eens langs Baroeg in Rotterdam gaan. De band speelt er die avond samen met Rosetta en Maudlin.

Score:

90/100

Label:

Dunk! Records, 2017

Tracklisting:

  1. No Shelter For The Innocent
  2. Ashes of Light, Demons of Justice
  3. Peace of Decay, Joy of Collapse
  4. Heart’s Heavy Burden
  5. Observing the Absurd
  6. Rest of Tragedy

Line-up:

  • Goatooth – Gitaar
  • Oleksandr Kostko – Bas
  • Alpha – Drum

Links: