Non Serviam – Le Cœur Bat

Dit onbekend collectief wat zich Non Serviam noemt, brengt via het gerenommeerde Italiaanse Code 666-label, Le Cœur Bat uit. Je moet de muziek die dit gezelschap maakt niet in hokjes of kastjes proberen stoppen: dat gaat je niet lukken. Het is een werkstuk dat er in slaagt de grenzen van menig extreem genre te passeren en alzo een nieuw gegeven te maken. Zo ontstaat er een soort van muzikale collage of noem het een muzikaal breiwerk dat je zal passen of niet. Ik ben benieuwd, ik hou immers niet erg van breiwerken, niet van gebreide truien. Dat piekt en ambeteert, dat jeukt.

Le Cœur Bat opent Le Cœur Bat en dit met een ziekelijk aanvoelende dissonantie. De industrialondertoon is meer dan aanwezig en stuurt de muziek in gene of andere richtingen, de zwaar vervormde vocalen laten evenmin ruimte om een rode draad te vatten. De repetitiviteit waarmee de eerder scherpe geluiden je om de oren slaan, houdt meer dan vijfentwintig minuten aan. Ja, je hoort het goed, voor een eerste track kan dit meer dan tellen. Rond minuut zeven zit er een compleet gestoorde passage verwerkt. Een mengelmoes van vocalen, een opzwepend drumritme zijn hier de ingrediënten, ondersteunt door een zuur aanvoelende dressing van elektronica.

Gelukkig is de speelduur van de volgende nummers op de plaat, toch iets normaler te noemen. Nochtans flirten ze bijna allemaal met de zeven minuten. Ondanks dit blijft het complexe, muzikale breiwerk hetzelfde. Infanticide laat je tevens kennismaken met  gestoorde, overstuurde vrouwenzang. S’ Evaporer start nog als het meest normale nummer op de plaat en doet dit met een voorzichtige gitaartokkel, het duurt echter niet lang alvorens de zure elektronica weer wordt bovengehaald doch ditmaal aan een eerder gezapig tempo. Ook I Watch You From Afar roept een meer klassieker blackmetalgevoel op, doch verwacht er niet te veel van.

Met Nights In Black Masses en met Inno Individualista (dat gebaseerd zou zijn op een uit 1901 afkomstig volkslied) wordt er ook gekozen om het wat korter te houden. Misschien op zich een goede eerste kennismaking voor zij die deze band nog niet in hun hart gesloten hadden.

Het is een muzikaal breiwerk geworden dat piekt en ambeteert langs alle kanten, dat er in slaagt je onmenselijk ongemakkelijk te doen voelen. Vanuit dat aspect kan je dit album toch erg bijzonder noemen. Nu ik raad het enkel aan aan fans van extreme genres die continu overprikkelt willen blijven door weinig tastbare muzikale escapades.

Score:

60/100

Label:

Code 666, 2021

Tracklisting:

  1. Le Cœur Bat
  2. Infanticide
  3. Nights In Black Masses (Interlude)
  4. Salem
  5. S’Evaporer
  6. I Watch You From Afar
  7. Inno Individualistica (Cover)
  8. Je Contre

Line-up:

  • Onbekend

Links: