NOÊTA – Elm

‘Noêta’ stamt uit de Griekse filosofie en staat voor de gedachten die steeds in de lucht hangen, zonder dat ze effectief gedacht moeten worden door iemand of iets. Behoorlijk enigmatisch dus, wat mooi past als bandnaam bij dit project uit Zweden. Elm is de tweede plaat van dit duo dat een vorm van folkloristische akoestiek met neo-ambient brengt. Vergeet dus alle hevigheid, dit is een tussendoortje voor in de late uurtjes.

De luisteraars die op de hoogte zijn van voorganger Life and Death moeten geen te grote koerswijzigingen verwachten, maar toch voelt Elm wat anders aan. Waar de vorige plaat wat speelde met folklore en duisternis, maakt dat gevoel plaats voor een erg zwevend geheel. Bij beide platen hoor ik wel wat Myrkur terug, met op deze nieuwkomer vooral de zweverige stijl van de dame. Uiteraard klampt het vocaal daar ook wat aan vast, al is het stemgeluid en de muzikale flow van NOÊTA veel rechtlijniger. Het heeft uiteraard wat uitzonderingen, zoals het wat donkerdere Elm-duo.

Dat hoeft daarom niet slecht te zijn, verwacht gewoon niet te veel afwisseling maar dromerige zanglijnen met uitgebalanceerde akoestiek en rustgevende ambientopvulling. Mogelijk iets waar fans van zowel folklorenummers als diepgaande ambient wat op hun honger blijven, net als ik als ik hier kritisch naar luister. Dit blijft immers maar wat ronddwalen gedurende een kleine veertig minuten. Muziek om bij naar dromenland te gaan, maar ook hiervoor bestaan er betere bands.

Score:

65/100

Label:

Prophecy Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Dawn Falls
  2. As I Fall Silent
  3. Disillusion
  4. Above and Below
  5. Fade
  6. As we are Gone
  7. Elm
  8. Elm II

Line-up:

  • Êlea – Zang, instrumenten
  • Ândris – instrumenten

Links: