Nocturnal Graves – An Outlaw’s Stand

Zwartgeblakerd dood metaal van daar beneden… dat klinkt mij maar al te interessant. Wordt de muziek ook nog eens omschreven voor fans van Deströyer 666, Aura Noir, Witchery en Absu, dan ben ik verkocht! We hebben het hier over het Australische Nocturnal Graves met het nieuwe album, An Outlaw’s Stand. Smerige en rauwe elementen van black, thrash en death metal komen allemaal aan bod op deze allesverslindende plaat van ultieme destructie.

Nocturnal Graves doet misschien niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen (bij mij in ieder geval niet), maar de naam Deströyer 666 is inmiddels wel bekend in de metalwereld. Nocturnal Graves bevat twee ex-leden van Deströyer 666, Jarro Raphael (J.R.) en Ian Gray (Shrapnel), dus dan kan je gelijk een inschatting maken wat dit muzikaal teweeg kan brengen.

Nou, en wat brengt het teweeg? Smerig, allesverwoestend, zwartgeblakerd dood metaal! Vanaf het moment dat je Death to Pigs start, krijg je gelijk te maken met een omineus geluid,  vliegen die rond zoemen, varkens die knorren en schreeuwen en in de verte een soort gekrijs. Zodra de muziek start, dan duik je gelijk in de atmosfeer van old-school death en black en word je zo’n dertig jaar terug de tijd in geslingerd. De tweede track, Command For Conflict, gooit nog een schepje bovenop die duistere sfeer en klinkt in de oren gelijk als een cultklassieker. Met chaotische gitaarsolo’s, extreem harde blastbeats, bruut gitaarwerk en het rauwe geschreeuw van J.R. is dit een echte ‘banger’. Voor de moshpitters onder ons kan ik Ruthless Fight aanraden. Het tempo en ritme van de drums doen het gevoel op roepen dat je er gewoon even lekker op los wilt beuken met je maten.

Hoeveel van ons zijn bij een metalconcert geweest waar je tussen de nummers van een act ineens ergens in de zaal iemand hoort schreeuwen: “SLAYER!”? Vraag dit in een zaal vol metalheads en nagenoeg iedereen zal een hand opsteken. Luister met die gedachten eens naar Across the Archeron. Met name het begin doet sterke Slayer-vibes oproepen. Tevens heeft dit nummer een erg gave gitaarsolo (stiekem wel een stuk toffer dan Kerry King zou doen, naar mijn mening). Genadeloos gaan we over naar No Mercy for Weakness, dat ondanks de vertraging halverwege het nummer allesverwoestend klinkt. En ook Law of the Blade doet daar niet voor onder. En lijk ik daar een lichte invloed van Morbid Angel te horen in de gitaarriffs? Het tempo wordt weer flink omhoog geschroefd met Beyond the Flesh en ultieme dissonantie wordt bereikt met de titeltrack en tevens afsluiter van het album.

Best een lekker begin van het nieuwe jaar om zo’n rauwe, smerige blackened thrash/death metal album te mogen recenseren. De heren van Nocturnal Graves klinken als doorgewinterde soldaten der metaal en brengen ons metalheads met An Outlaw’s Stand zo’n dertig jaar terug in de tijd. Old-school vibes van pure dood en verderf, verspreid over een ruimte vijfendertig minuten. Heerlijk!

Score:

78/100

Label:

Season of Mist, 2022

Tracklisting:

 1. Death to Pigs
 2. Command For Conflict
 3. Ruthless Fight
 4. Across the Acheron
 5. No Mercy For Weakness
 6. Law of the Blade
 7. Beyond the Flesh
 8. An Outlaw’s Stand

Line-up:

 • J.R. – Drums, gitaar, basgitaar, zang
 • Decaylust – Gitaar, zang
 • Shrapnel – Gitaar
 • Prain – Zang

Links: