Noctiferia – Transnatura

Pax was al dik ondermaats, maar op dit zesde plaatwerk zijn de nochtans sympathieke Slovenen helemaal de pedalen kwijt. Ze denken dat ze Laibach zijn. Getroffen door dat verschrikkelijke waanidee, hebben ze zich een hele woonwagen aan zigeunerinstrumenten aangeschaft, waarmee ze een metalloze martelgang opvoeren. Je bent gewaarschuwd.

Voornaamste slaapverwekker is het kabbelende slangenbezweerderstempo. De buikdansende percussie beweegt het wel voort, maar toch krijg je nooit het ritme te pakken. In de onderlaag jengelen akoestische luit-, gitaar-, bouzouki-, bas- en andere snaren, gemaakt van kattendarmen uit de Balkan. Erger, ronduit irritant zelfs, zijn de triestig schetterende latintrompetten, het jankende violengejodel en een blèrend vrouwmens. De mekkerende kreunzang en krakkemikkege voordracht van Gianni kan trouwens ook een stukje zagen.

Lang werd aangenomen dat zigeuners uit de Balkan altijd weggejaagd werden uit intolerantie. Hun gebrekkige hygiëne of het feit dat ze zich op een stuk privaateigendom installeerden zal er ook wel toe bijgedragen hebben. Hoe dan ook, na het horen van deze onuitstaanbare plaat, begrijp je die intolerantie meteen een stuk beter. Dit wil je dus echt niet in je tuin hebben. De woonwagen in met dat geteisem, wielklem eraf en in een ravijn laten rollen, dit Transnatura.

Score:

16/100

Label:

Listenable Records, 2017

Tracklisting:

 1. Mara
 2. Catharsis
 3. Holyman
 4. I Am You
 5. Sleeper is Awake
 6. Samsara
 7. Gaga People
 8. Demoncrazy
 9. Rudra
 10. Su Maha Gora
 11. Rust

Line-up:

 • Uroš Lipovec – Basgitaar
 • Igor Nardin – Gitaar, Keyboards, Programmering
 • Gianni Poposki – Zang, Percussie
 • Matthias Gergeta – Drums, Percussie
 • Roman Fileš – Gitaren
 • Damjan Tomoski – Keyboards, programmering

Links: