No Pressure – No Pressure

En dan schrijf je na twee jaar als redacteur bij Zware Metalen ineens een review over een band uit een genre waar je normaal gesproken weinig mee hebt. Hoewel punk heel dicht bij hardcore ligt, of laten we zeggen als Ying bij Yang hoort, spendeer ik nauwelijks luistertijd hieraan. Welnu, de velen uren die ik ooit besteed heb aan Tony Hawk Pro Skater hebben mij laten kennismaken met bands als Millencolin, Bad Religion, Lagwagon en Dead Kennedy’s. Het gezelschap van No Pressure zet de deuren voor mij weer wagenwijd open naar de punk. Dit zelfgetitelde debuut bevat alle facetten die punk namelijk interessant maakt. De goed ontvangen EP die in augustus 2020 verscheen krijgt daarmee een opvolger.

Toegegeven: we hebben hier ook niet zomaar met wat groentjes te maken. Zo heeft zanger Parker Cannon zijn strepen al verdiend met de Amerikaanse poppunkers van The Story So Far, drumt Harry Corrigan bij de hardcoreband Regulate en speelt Pat Kennedy hier gitaar terwijl hij normaal zingt bij Light Years. Het bundelen van de krachten blijkt een perfecte zet te zijn. Zo stemmen Lock It Up, Too Far en Hand In Hand aan het begin van de plaat al meteen vrolijk en zet No Pressure de opmars in na een tijdloze plaat die je keer na keer en mét glimlach blijft luisteren. De roots van de bandleden zijn onmiskenbaar aanwezig als je luistert naar de popachtige zanglijnen die continu op de voorgrond staan, maar vanwege de uptempo drums en opgewekte, melodische gitaarpartijen bevat de muziek ook een vette knipoog naar skate punk. Het ‘high-school’ karakter van het eigenwijze Sour en Big Man doet onmiddellijk denken aan een Sum-41, Blink 182 of de paden die Koyo als labelgenoot ook bewandelt. Het tempo ligt doorgaans wat hoger en de pakkende vocalen en goede songstructuren maken dat het drietal in ieder nummer wel weet te overtuigen.

Wat maakt dit debuut dan nog meer zo sterk? De punk is niet rechttoe rechtaan, maar bevat ook wat gave breaks en verrassende tempowisselingen die soms tegen (old school) hardcore leunen. De tien nummers zijn goed geplaatst in volgorde, wat maakt dat het werkelijk geen seconde verveelt. No Pressure mag met Save Your Spot dan wel met het langste nummer van de plaat afsluiten, ook hier past het trio een vernuftige formule toe door het tempo wat lager te houden en de pijlen meer te richten op de fraaie wisselwerking van meezingbare refreinen en punky ritmiek. Eenzelfde aanpak horen we ook bij het lekkere One Way Trip. We krijgen met No Pressure niets nieuws aan de horizon, maar we horen wel drie muzikanten die ontzettend veel plezier en lol hebben met hetgeen ze doen, én die weten waar Abraham de mosterd haalt. Als alle puzzelstukjes vervolgens op de juiste plek in elkaar vallen, resulteert dat in iets moois. Zeker één van de verrassingen van dit jaar en bovendien een heerlijke feel-good plaat. Minpuntje? De korte speelduur van 22 minuten.

Score:

82/100

Label:

Triple-B Records, 2022

Tracklisting:

 1. Lock It Up
 2. Too Far
 3. Hand In Hand
 4. Both Sides
 5. One Way Trip
 6. Same Thing
 7. Big Man
 8. Sour
 9. Stuck Here
 10. Save Your Spot

Line-up:

 • Parker Cannon – Zang
 • Pat Kennedy – Gitaar
 • Harry Corrigan – Drums

Links: