NMB – Innocence & Danger

Kijk in een willekeurige supermarkt bij de tijdschriftenafdeling en je vindt ze: driestuiverromans waarin volgens een vaste formule de lezer wordt getrakteerd op een verhaal vol hartstocht, waarin een man en vrouw verliefd worden maar pas na het overwinnen van allerlei problemen voor altijd samen kunnen zijn. De muziek van Neal Morse laat zich in toenemende mate luisteren als het muzikale equivalent van de driestuiverroman. Alleen al in de afgelopen tien jaar bracht hij onder eigen naam en met The Neal Morse Band, Transatlantic en Flying Colors maar liefst veertien studioalbums uit met eigen werk. Met zo’n enorme productie ligt het gevaar op de loer dat zijn albums steeds meer volgens een vaste formule worden gecomponeerd en voorspelbaar worden. Het is dankzij de samenwerking met andere muzikanten dat de muziek doorgaans toch interessant blijft.

Zo bracht de komst van Eric Gillette en Bill Hubauer, en daarmee het ontstaan van The Neal Morse Band, in 2012 de broodnodige frisse wind waardoor de formule weer aan kracht won. Sterker nog, met The Similitude Of A Dream en The Great Adventure bracht Neal met zijn band misschien wel de beste albums uit zijn carrière uit. Zijn vorig jaar verschenen album Sola Gratia, wat weer echt een soloalbum was, liet er dan ook geen onduidelijkheid over bestaan dat Neal anderen nodig heeft om zijn formule interessant te houden.

Om te benadrukken dat het vierde album het product van de gehele band is, wordt Innocence & Danger onder de naam NMB uitgebracht. Dit keer geen conceptalbum, maar tien op zichzelf staande nummers waarbij Bill Hubauer en Randy George het voortouw namen bij het inbrengen van nummers. Sterker nog, Neal Morse had bij de start van de schrijfsessies nog geen ideeën om in te brengen. Waar de heren zich vooraf wilden beperken tot de lengte van één cd, vond de band zoveel inspiratie tijdens het schrijven van nummers voor dit album dat Innocence & Danger het derde dubbelalbum op rij is geworden.

Op de eerste cd staan acht nummers, in lengte variërend van drie tot negen minuten, waarop de popinvloeden van de band wat meer tot uiting komen. Als het openingsnummer Do It All Again begint, vermoed ik even dat de titel slaat op de typische openingszetten die Neal Morse al zo vaak heeft gespeeld in zijn nummers. Na de obligate opening blijkt het zich echter tot een bijzonder sterk nummer te ontwikkelen waarin Neal, Eric en Bill elkaar afwisselen met sterke zanglijnen. Op de uptempo rocker Bird On A Wire is het met name Eric Gillette die de show steelt met zijn stem en gitaarspel.

Na twee rocknummers neemt de band gas terug en komen de invloeden van The Beatles (Your Place In The Sun), jaren ’80 popmuziek (Another Story To Tell) en Pink Floyd (The Way It Had To Be) naar voren. Het prachtige Not Afraid Pt. 1 doet denken aan June van Spock’s Beard en is van een vergelijkbare schoonheid. De eerste CD sluit af met een coverversie van het alom bekende Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel. In ruim acht minuten wordt dit van oorsprong klein gehouden nummer omgetoverd tot een episch prognummer.

De tweede cd bevat twee nummers van respectievelijk twintig en dertig minuten lang. Not Afraid Pt. 2, dat behalve de titel weinig raakvlakken heeft met deel één van de eerste cd, doet in alles denken aan een typische “epic” uit de pen van Neal Morse en doet de vergelijking met de stuiverroman alle eer aan. Het nummer luistert lekker weg maar verrast geen moment. Beyond The Years daarentegen is ruim dertig minuten genieten! Hier trekt de band alle registers open om de luisteraar gedurende de hele lengte in vervoering te brengen en te houden.

Het niveau van Similitude Of A Dream en The Great Adventure wordt niet gehaald op Innocence & Danger. Het zou ook wel een huzarenstuk zijn om voor de derde keer op rij met zo’n sterk album op de proppen te komen. De plaat spoelt echter wel de ietwat wrange smaak weg die het laatste soloalbum van Neal Morse en The Absolute Universe van Transatlantic bij me achterlieten. Dat is zeker te danken aan de toenemende inbreng van alle muzikanten binnen de band, maar in het bijzonder aan Eric Gillette die met zijn geweldige gitaarspel en sterke zang smaakmaker is geworden van dit album.

Score:

81/100

Label:

Inside Out Music, 2021

Tracklisting:

CD 1: Innocence

 1. Do It All Again
 2. Bird on a Wire
 3. Your Place in the Sun
 4. Another Story to Tell
 5. The Way It Had to Be
 6. Emergence
 7. Not Afraid Pt. 1
 8. Bridge Over Troubled Water

CD 2: Danger

 1. Not Afraid Pt. 2
 2. Beyond the Years

Line-up:

 • Neal Morse – Zang, gitaar, toetsen
 • Eric Gillette – Gitaar, Zang
 • Randy George – Basgitaar
 • Bill Hubauer – Toetsen, zang
 • Mike Portnoy – Drums, zang

Links: