Nine Treasures – Awakening From Dukkha

Blijkbaar heeft Mongolië een levendige metalscene. Een paar jaar geleden was daar opeens The Hu die met een combinatie van traditionele Mongoolse muziek met metal opeens een geliefde curiositeit in de scene werd. Wat velen niet weten is dat een andere Mongoolse band al langer een dergelijke combinatie van muziek maakt. Zelfs al zo lang dat Nine Treasures, zoals de band heet, een verzamelalbum heeft uitgebracht met de naam Awakening From Dukkha.

De reden om een dergelijk album op te nemen heeft echter vooral te maken met ontevredenheid over de kwaliteit van de productie van de vorige albums. Het heeft er zelfs toe geleid dat de band deze albums zelfs helemaal offline heeft gehaald en nu voor een wedergeboorte kiest om de nummers enkel te laten horen hoe ze bedoeld waren. Op basis van de drie eerdere albums werden daarom de beste nummers uitgekozen om opnieuw te worden opgenomen. Het resultaat mag er zijn. De productie klinkt nu als een klok en daarmee is het album ook aan te raden bij de fans die de voorgaande albums appreciëren.

Anders dan bij The Hu ligt bij Nine Treasures veel duidelijker de nadruk op de metalkant. Het is veel meer metal met Mongoolse folk in plaats van traditionele muziek die af en toe aanschurkt tegen metal. Het doet nog het meest denken aan de opzwepende muziek van Korpiklaani, maar dan zonder viool en accordeon, maar met balalaika en morin khuur. Met wat? Een morin khuur. Het traditionele Mongoolse strijkinstrument dat ook wel paardenviool wordt genoemd. Blijkbaar een instrument dat prima past binnen de metal, want Nine Treasures heeft er een album vol vrolijke uptempo nummers mee kunnen vullen. Van die muziek die de sfeer op elk feest in een veelvoud verhoogt en de drank extra snel laat vloeien.

In een twaalftal nummers worden we in een opperbeste stemming gebracht. Vanaf de eerste seconde galoppeert de muziek er lekker op los en stopt daar afgezien van een paar momenten niet meer mee. Het voldoet daarmee aan wat je hoopt als je een folkmetalplaat aanzet, maar niet altijd krijgt. Waar andere bands in het genre nog weleens verzanden in langzame nummers met emotionele bespiegelingen op het traditionele leven is het hier gewoon een klein uur knallen geblazen.

Nine treasures weet daarbij de Mongoolse invloeden perfect te integreren met de metal. In alle nummers krijgen de balailaka en morin khuur een kans om te schitteren. Met name op het instrumentale The Dream about Ancient City is goed te horen dat metal niet alleen gitaren, bas en drums hoeft te zijn. De unieke sound van Nine Treasures is daarmee een prettige toevoeging op het metalgenre. Zo bevatten onder meer Fable of Mangas en Three Year Old Warrior een meeslepende solo op de morin khuur. En ja, ik had nooit gedacht dat ik deze zin ooit zou opschrijven. Het meest onderscheidende nummer op het album is Ten Years waarop het traditionele Mongoolse keelgezang een grote rol speelt. Het is een fantastische techniek waarbij de zang klinkt als van een oudere vrouw die een leven lang zware Van Nelle shag heeft gerookt. Het is oprecht een geweldig, raspend geluid en past perfect binnen de metalmuziek.

Nine Treasures heeft met Awakening From Dukkha een uitstekend album afgeleverd dat zowel qua songwriting als originaliteit een schot in de roos is. Het is perfect voor de luisteraar die niet bang is om eens wat anders te proeven en voor wie metal niet alleen maar duisternis hoeft te zijn. De band is met deze vrolijke Mongoolse metal een zeer welkome aanvulling in het almaar uitdijende metaluniversum.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Black Hear
 2. Arvan Ald Guulin Honshoor
 3. Fable Of Mangas
 4. Nomin Dalai
 5. Tes River’s Hymn
 6. Ten Years   
 7. The Dream About Ancient City
 8. Praise For Fine Horse
 9. The End Of The World
 10. Wisdom Eyes
 11. The Stubborn
 12. Three Years Old Warrior

Line-up:

 • Askhan – Vocalen, gitaar
 • Orgil – Basgitaar
 • Tsog – Morin Khuur
 • Saina – Balalaika
 • Namra – Drums

Links: