Nile – Vile Nilotic Rites

Het Amerikaans Nile bestaat ruim 25 jaar en leverde ons in die tijd steevast death metal met teksten geïnspireerd op het oude Egyptische rijk. De ene keer pakte dat wat beter uit dan de andere keer. Een ding staat echter vast: Nile legt per album de lat steeds hoger voor zichzelf en probeert met technische riffs en breaks naar een hoger niveau te komen. Op Vile Nilotic Rites zijn bassist Brad Parris en gitarist Brian Kingsland voor het eerst te horen.

Voor laatstgenoemde uiteraard niets dan lof en het maakt altijd weer nieuwsgierig naar een nieuwe release. Vile Nilotic Rites gaat lekker fel van start met opnieuw snelle en technische nummers. Gelukkig staan er op dit album ook wat rustpuntjes, al moet je dat wel relatief zien natuurlijk, in de vorm van wat breaks en iets minder snelle gitaarloopjes. Het titelnummer is daar een goed voorbeeld van en Nile kiest ervoor enkele riffs niet op volle snelheid te spelen, maar eerder voor een wat slepende manier van spelen te kiezen.

Uiteraard staan er de nodige intro’s op met vage instrumenten (Thus Sayeth The Parasites Of The Mind) maar het inpassen daarvan in een nummer (Seven Horns Of War) werkt erg goed. En ook op dit album pakt Nile vocaal lekker uit en zijn er opnieuw drie vocalisten te horen. Voldoende afwisseling dus en als vanouds worden de grunts met veel venijn gebracht. Door dergelijke momenten en een goede productie ademt Vile Nilotic Rites een prima sfeer uit. Het stemgeluid en de totale sound van Nile zijn uiteraard uit duizenden te herkennen en de solo’s neigen meer en meer naar die van Trey Azagthoth (Morbid Angel). Sowieso komt de naam van laatstgenoemde band regelmatig voorbij en zal ongetwijfeld een inspiratiebron voor Nile zijn geweest.

Vile Nilotic Rites is niet het beste album uit de catalogus van Nile maar zeker ook niet de minste. Nieuwkomers Paris en Kingsland hebben gelukkig geen invloed gehad op de stijl en het totaalgeluid van Nile. Liefhebbers van vinyl moeten nog een week wachten op een uitgave die verschijnt op 2×12” en met zeven verschillende kleuren. Modernere Nile-fans halen dit album direct in huis.

Score:

85/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Long Shadows Of Dread
 2. The Oxford Handbooks Of Savage Genocidal Warfare
 3. Vile Nilotic Rites
 4. Seven Horns Of War
 5. That Which Is Forbidden
 6. Snake Pit Mating Frenzy
 7. Revel In Their Suffering
 8. Thus Sayeth The Parasites Of The Mind
 9. Where Is The Wrathful Sky
 10. The Imperishable Stars Are Sickened
 11. We Are Cursed

Line-up:

 • Karl Sanders – Vocalen, gitaar, basgitaar, keyboards, beĝlama, bouzouki
 • Brinan Kingsland – Gitaar, vocalen
 • Brad Parris – Basgitaar ,vocalen
 • Goerge Kollias – Drums, percussie

Links: