Nil Miserans – Nil Miserans

Een debuutalbum afleveren waar gelijk een heus concept aan vasthangt: de Belgen van Nil Miserans laten er geen gras over groeien en werken een heus liefdesepos in al z’n donkerste facetten uit. Het zet meteen de toon voor het muzikale aspect dat je voor de kiezen krijgt, namelijk een atmosferische rit door het blackened deathmetalland.

De tocht vangt aan met een sfeervol preludium van engelenzang gevolgd door een dreigende gitaarpartij, ondersteund met stevige drumstoten en driftige roffels. De vocale uithalen van Pieter en Timothy zijn bruut, beheerst en passen perfect in het muzikaal geheel, dat veel gelijkenissen vertoont met het recentere werk van het dominante Behemoth. Naast deze Poolse grootheid is ook Septic Flesh in z’n huidige muzikale koers een naam die me meermaals aan deze West-Vlamingen doet refereren. Luister maar naar het openingsstuk van The Crossing. Ook de Spartaans vocale uithalen waardoor de muziek zich spontaan pousseert in een episch karakter duiden wellicht op een adoratie voor de typisch Griekse sound.

Naast de invloeden van bovenstaande bands heeft de band echter ook authenticiteit in de muziek kunnen verweven, waardoor dit debuut potentie heeft. Sfeerpassages worden secuur afgewisseld met duistere razernij zoals in het mooi opgebouwde Facing the Shores of Hades. Een perfect geluid (met een lekkere doffe snare!) zorgt dat alles mooi in balans is en maakt deze muzikale trip nog obscuurder. Een minpuntje is echter de redelijk korte duur van dit schijfje, dat afklokt op net geen dertig minuten (maar dat kan dan weer als een compliment gezien worden).

Bijna alle heren maakten reeds deel uit van het ter ziele gegane Omerta, dat voornamelijk in (diepe) undergroundkringen bekendheid verwierf. Ervaring hebben ze er kunnen opdoen en dat zal wel eens nodig kunnen zijn met dit zwartgallig schijfje in hun grauwe handen.

 

nil-mis

Label:

Eigen Beheer, 2016

Tracklisting:

 1. …of Love and Death
 2. The Crossing
 3. Styx
 4. The Operation
 5. Facing the Shores of Hades
 6. Hall of Judgment
 7. The Escape
 8. The Curse of the Erinyes
 9. Arise, Lord of the Lifeless (Apotheosis)

Line-up:

 • Timothy Degryse – Vocalen/gitaar
 • Lazar Zec – Gitaar
 • Bjorn Vandewalle – Bas
 • Nicolas Christiaens – Drums
 • Pieter Vanderschaeghe – Vocalen

Links:

Score: 83/100