NIHT – Arcanum

S. en Z. versmelten zich tot NIHT, een old-school blackmetalband dat Arcanum uitbrengt via het kwaliteitslabel Ván Records. Het is een collectief dat de landsgrenzen oversteekt, want S. komt uit Oostenrijk en Z. uit Duitsland. Beiden kennen elkaar ook uit Necrovault. Op deze tweede plaat staan er zeven nummers verzameld die korte, krachtige titels hebben meegekregen die onmiddellijk de boodschap duidelijk maken. Dit duo haal je niet in huis voor de liefde Gods. Het is eigenlijk recht toe, recht aan black metal met een melodische rand en een Fins aandoend fundament. De weinig complexe lijnen worden niet al te moeilijk aan elkaar geplakt door veelal hoge screams en simpele eerder trage drum-dynamieken.

Het is in het nummer Lüge dat NIHT pas echt mijn attentie vangt, daarvoor zijn er met Angst en Schmerz al twee eerder middelmatige nummers gepasseerd. In dit nummer trekt vooral de openingsriff en de middenbeuk de aandacht door goed uitgedacht doch sober uitgevoerd gitaarspel dat een zekere tristesse uitstraald.

Ook het aansluitende Sucht hakt er direct in. In de eerste maten domineert een hysterisch gekrijs dat plaats maakt voor een bijtende scream. Het valt wel op dat alzo de vocalen te veel aandacht naar zich toe trekken. Productioneel verdwijnen de gitaren toch een beetje naar de achtergrond. Gelukkig neemt een break de aandacht weer terug op, alvorens een ijskoude melodie te presenteren. Ik denk dat de heer Z. goed naar bands als Helheim of Unhola geluisterd heeft want die hysterische screams, waarvan hierboven sprake, komen toch bij herhaling terug. Ook de typische “oeh” en “ah” die we kennen van Hoest op menig Taake-album passeren de revue.

Met een doodsreutel die de brug maakt vanuit de laatste maten van Hass wordt Wahn aangekondigd, een nummer dat het gevoel geeft je in eerste instantie boosaardig in slaap te wiegen, niks is minder waar.

Degelijke plaat, niets meer of niets minder. Voor de fans van old-school Finse black metal die ook niet vies zijn van een melodisch ondertoon, kunnen bij Ván Records terecht om dit album te bestellen.

Score:

70/100

Label:

Ván Records, 2021

Tracklisting:

  1. Angst
  2. Schmerz
  3. Lüge
  4. Sucht
  5. Hass
  6. Wahn
  7. Tod

Line-up:

  • S. – Gitaar
  • Z. – Zang, bas

Links: