Nihilum – Call Of The Void

Nihilum is een nieuw blackmetalproject uit Amerika bestaande uit twee heren waarbij Nihil alle muziek en teksten schrijft. Hij lijkt voor het opnemen een drummer betrokken te hebben en dat is vaak al beter dan een drumcomputer aansluiten. Nihil is in januari 2020 begonnen met schrijven en nog voor de zomer kwam de eerste EP uit.

Nihil komt volgens de biografie uit een streng christelijk milieu uit de biblebelt van Amerika. Het geloof wordt daar van generatie op generatie doorgegeven en vaak zijn de hedendaagse normen en waarden nog dezelfde als honderd jaar geleden. Dat houdt onderdrukking van vrouwen, anti-homo sympathieën en algehele bekrompenheid in. Nihil heeft zich los weten te werken uit dit milieu en zet zich er middels dit project tegen af.

Nadat het intro is verstomd volgt er een viertal nummers met invloeden van Watain en MGLA, die laatste vooral in de wat tragere stukken. Blood Magic doet zelfs wat aan het refrein van Bathory‘s nummer Blood, Fire Death denken. Het riffwerk is niet al te technisch maar doet stevig zijn werk. Het lukt niet in alle nummers de juiste, ijskoude, sfeer op te wekken maar voor een eerste release is dat natuurlijk geen doodzonde. Ook het stemgeluid van Nihil mag wat duidelijker in de mix en kan qua variatie nog wel een paar tandjes bijschakelen. Meest krachtige nummer van deze EP is het afsluitende Omnicide waarbij wat Immortal-invloeden de hoek om komen zetten.

Nihilum is goed op weg en Call Of The Void is een goede eerste kennismaking. Of het een eendagsvlieg is of een blijver zal afhangen van het feit of Nihil zich als schrijver weet te blijven uitdagen en zich kan ontwikkelen. Gezien zijn achtergrond is hij in ieder geval gewend tegen de stroom in te zwemmen en dat zal hij nodig hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. In de muzikale wereld in ieder geval wel.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. The Overseer
  2. Blood Magic
  3. Pestilence
  4. Call Of The Void
  5. Omnicide

Line-up:

  • Nihil – Zang, gitaar, basgitaar
  • Jere Jolkkonen – Drums

Link: