Nihility – Thus Spoke The Antichrist

Nihility uit Portugal heeft iets te vertellen. Het heet Thus Spoke The Antichrist en het is een debuut. Sinds 2012 bestaat de band al, maar Nihility is er nog niet eerder in geslaagd om een album uit te brengen.

Een debuut inderdaad. En wat voor debuut. Dik geproduceerde blackened death metal speciaal voor liefhebbers van Vomitory en Belphegor vinden zijzelf. Het is daarnaast ook Hate, Dying Fetus, Katalepsy en een beetje The Acacia Strain. Teveel om op te noemen eigenlijk. Het is melodieus, dynamisch, strak en voorzien van lompe Cannibal Corpse-grunts. Een productie erbij, waar hoorbaar veel aandacht aan is besteed, dit is genieten geblazen. Maar genoeg namen van andere bands. Nihility verdient een eigen podium.

Abeyance of Own laat gelijk horen dat deze zanger lekker laag kan brullen. In a capella is het zo mogelijk nog harder. Je kan zeggen: “Dat mag wel wat minder overdreven bruut met die grunts.” Je kan het ook niet zeggen. Groovend wordt de ene na de andere flitsende, complexe riff gespeeld onder begeleiding van technisch drumspel. Die drummer speelt bijna machinale gevarieerde drums. Het wordt uit de mouw geschud alsof het niets is. En dat voor een debuut! Ik applaudisseer hiervoor.

Een half jaar later, als je Abeyance of Own al een miljoenmiljard keer hebt beluisterd, zou je eventueel ook de andere nummers nog een kans kunnen geven. Zo is daar het brute deathcore geluid van Organic Fallacies. De bassist mag zijn ritmegevoel even laten horen, en breakdowns en intermezzo’s raggen de boel aan flarden. De drummer speelt er nog een paar belachelijk snelle fills doorheen.

Tot nu toe veel death metal, maar Prophecy of Denial laat het zwarte licht van de black metal schijnen. Vocaal wordt de hint begrepen en een ruwe lokroep wordt ingezet. Het klinkt goed. Iets wat ook op Shallow Ataraxia volgehouden wordt. De lekkere riffs zijn ook nog steeds niet op. Het titelnummer is compositorisch sterk met tempowisselingen die er een dynamisch geheel van maken. Blackened death metal zoals het hoort.

Een bijzonder sterk debuut, dat liefhebbers van gepolijste blackened death metal kunnen aanschaffen. Kan iemand mij naar het ziekenhuis brengen? Ik heb een nekhernia opgelopen van het headbangen op dit album.

Score:

85/100

Label:

Black Lion Records, 2019

Tracklisting:

 1. Indulge Self Restraint
 2. Organic Fallacies
 3. Shallow Ataraxia
 4. Thus Spoke The Antichrist
 5. Spirit Of Contempt
 6. Will To Nothingness
 7. Abeyance Of Own
 8. Prophecy Of Denial

Line-Up:

 • Mário Ferreira – Vocalen
 • Rui Coutinho – Gitaar, Vocalen
 • Miguel Vanzeler – Gitaar
 • Miguel Seewald – Basgitaar
 • Luís Moreira – Drums

Links: