Nigrum Tenebris – I Am The Serpent

Deze twee Duitsers komen uit Kassel en Kozen om hun debuutplaat, I Am The Serpent, op Sol Records uit te brengen. Ze noemen zich, Nigrum Tenebris. I Am The Serpent is een plaat geworden vol rauwe, vuile black metal die teert op een tekstueel geheel dat gaat over lijden in al zijn vormen, de nietigheid van het bestaan en nog veel meer. In ieder geval lijkt dit duo toch stevig door de slang gebeten als je het mij vraagt. De slang die ervoor zorgt dat alle gif en vergif van de wereld door je aderen stroomt en je alzo aanzet tot het produceren van nog giftigere muziek. Gelukkig worden de heren in dit muzikale opnameproces ondersteund door Henri Sorvali van de Trollhouse Audio studio. Deze Fin kent één ieder als één van de grondleggers van de Finse grootmacht, Moonsorrow.

En na een obscure intro krijg je gedurende, net iets meer dan zes minuten, een eerder monotoon gebracht blackmetalnummer dat erg bezwerend en beklijvend klinkt. Het zijn vooral de vocalen die, door het gebruik van redelijk wat galm, een aparte dimensie geven aan de muziek van deze Duitsers. In de ogen van de bandleden moet lijden in zijn puurste vorm ook een zekere vorm van schoonheid in zich dragen. Vraag het aan de slang, het dier dat bij uitstek naar je toe kan komen sluipen zonder dat je ook maar enig besef hebt dat het na enkele tellen, bij je in de buurt zit. I Am The Serpent, het titelnummer, herbergt dit gevoel.

Na een tijdje begin ik toch het monotone stemgeluid van Maldoror, wat irritant te vinden. Het lijkt alsof zijn stembanden maar weinig variatie kunnen bieden. Zeker een nummer als False Prophets had met een andere vocale aanpak misschien stukken interessanter geklonken. En lijk je je ook nog eens menig maal te verliezen in een weinig boeiend arsenaal aan gitaarthema’s. Een gesproken thema aan het begin van Spit To Their Greeds is in dit opzicht een aangename, eerder kortdurende, verrassing.

Nog zo een gortige blackmetalplaat om aan je collectie toe te voegen. Zoek het niet te ver, de black metal die hier gebracht wordt, is puur in vorm en uitvoering. Voor mij bij momenten wel wat te saai en te weinig spannend.

Score:

65/100

Label:

Sol Records, 2021

Tracklisting:

  1. Intro
  2. The Beauty Of Suffering
  3. I Am The Serpent
  4. False Prophets
  5. Spit To Their Greeds
  6. Ode To The Nothingness

Line-up:

  • Noxathra – Alle instrumenten
  • Maldoror – Zang

Links: