Nightwish – Imaginaerum, The Score

Nightwish – Imaginaerum, The Score
Nuclear Blast, 2012

Er zijn een paar dingen uitgeklaard met deze release. Allereerst de discussie over de zangeres. Op het album staat ze nog vermeld, maar Anette Olzon maakt niet langer deel uit van Nightwish. Het zat er aan te komen natuurlijk. Ze is vervangen door de Nederlandse Floor Jansen, die ook nog deel uitmaakt van ReVamp. Niet dat het wat deze cd aangaat iets uitmaakt, er is amper individuele zang op te horen. Vervolgens de kwestie of Nightwish nu metal is of niet. Nou, als je dit hebt gehoord, voor mijn part niet. Maar lopen doet het als een trein.

Binnen het jaar een full-cd maken, intensief toeren, een film draaien en daar dan nog eens de soundtrack bij uitbrengen is sowieso al een hele krachttoer, het op déze manier doen is gewoonweg groots. De band, of liever creatief brein Tuomas Holopainen, trok voor dit project Petri Alanko aan, een fluitist! Die kreeg de digitale opnames van Imaginaerum mee en ging met het oorspronkelijke materiaal, waarover je elders op deze site veel meer kan lezen, aan de slag.

Het resultaat mag er wezen! Alles aan dit album klopt. Deze soundtrackversie van Imaginaerum is verbijsterend goed. De reden waarom is niet zo eenvoudig samen te vatten. Het merkwaardige is dat je de originele nummers her en der wel kan herkennen, maar dan in een verkapte, hertimmerde en vaak nog complexere vorm. Gitaarpartijen die op het studio-album op de achtergrond bleven worden hier naar voor gehaald, synthesizer soundscapes groeien hier uit tot van bombast overladen geluidswatervallen waar je ademloos naar zit te luisteren. En dan moet ik eerlijk zijn en bekennen dat ik de film nog niet gezien heb.

Toegegeven, wie Imaginaerum niet veel soeps vond, zal hier sowieso niets aan hebben. Muziek om live naar te gaan kijken is het al evenmin wegens veel te complex en minstens twee orkesten nodig om dit uit te voeren. Maar wie mee was met de hype rond het vorige album moet aan deze soundtrack helemaal niet twijfelen. Keihard zetten, dit ding, en de trollen kruipen van enthousiasme uit je behang!

Tracklisting:
Nightwish - Imaginaerum, The Score

 1. Find Your Story
 2. Orphanage Airlines
 3. Undertow
 4. Spying In The Doorway
 5. A Crackkling Sphere
 6. Sundown
 7. Wonderfields
 8. Hey Buddy
 9. Deeper Down
 10. Dare To Enter
 11. I Have To Let You Go
 12. Heart Lying Still
 13. From G To E Minor

Line-up:

 • Anette Olzon – vocals
 • Marco Hietala – bass, vocals
 • Erno Vuorinen – guitars
 • Tuomas Holopainen – keyboards
 • Jukka Nevalainen – drums

Links: